Småländska barnmorskan Ellinor Grimmark har stöd av amerikanska organisationen ADF. Foto: TT

Abortvägrande barnmorska har stöd från USA

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten mellan den småländska barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrar att utföra aborter på grund av sin kristna tro, och Region Jönköping har inletts i Arbetsdomstolen.

Fallet är samtidigt en del i en internationell kampanj som syftar till att påverka europeisk aborträtt, rapporterar Ekot.

Vägrade medverka vid aborter

Ellinor Grimmark, som står i händelsernas centrum, legitimerades 2014 och anmälde omedelbart sin hemregion Jönköping till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Hon ansåg att hon diskriminerats eftersom hon nekats jobb på länets tre sjukhus. Skälet var just att hon av religiösa skäl vägrat att medverka vid aborter. Både DO och tingsrätten i Jönköping har slagit fast att Regionen inte diskriminerat henne.

Ekot kan nu visa att ADF stödjer den svenska barnmorskans både juridiskt och ekonomiskt. Organisationen har skickat inlagor till de svenska domstolarna, och via deras internationella hemsida kan pengar doneras till fallet. ADF och Ellinor Grimmark har inte velat kommentera uppgifterna.

Men i samband med lunchpausen vid dagens rättegång i Arbetsdomstolen svarade hon så här på frågan om hon uppmanats av organisationen att driva sitt fall till domstol.

– Nej, det har jag inte.

350 miljoner i budget

ADF har, enligt Ekot, drivit liknande fall i USA under lång tid. ADF har stora ekonomiska muskler med en årsbudget på över 350 miljoner kronor.

ADF:s grundinställning är att rätten till liv gäller från befruktningsögonblicket, vilket i princip skulle göra all abort olaglig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.