Ellinor Grimmark Foto: Abraham Engelmark

Europadomstolen nobbar abortvägrande barnmorskor

Uppdaterad
Publicerad

Europadomstolen kommer inte att ta upp fallen med de två barnmorskor, svenska Ellinor Grimmark och norska Linda Steen, som av religiösa skäl vägrat utföra aborter och därför nekats arbete i svenska landsting.

Grimmark arbetade i Region Jönköping och Steen i Region Sörmland. I den flera år långa juridiska striden mellan barnmorskorna och de svenska landstingen (nu regioner) går den internationella domstolen på det svenska rättsväsendets linje. Kvinnorna fick avslag i svenska instanser.

De bägge barnmorskorna gick till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och krävde skadestånd för att de nekats samvetsfrihet. På torsdagen meddelade domstolen att fallet inte kommer att tas upp.

I en kort motivering skriver domstolen att konventionen för mänskliga rättigheter visserligen ger dem rätt till samvetsfrihet, men att det däremot inte är en mänsklig rättighet att få jobb inom vård och omsorg.

2014 uppmärksammades Grimmark första gången då hon nekades arbete på förlossningsklinikerna i regionen eftersom hon vägrade utföra aborter eftersom de stred mot hennes religiösa övertygelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet