Brasiliens köp av 36 Jas Gripen-plan står i centrum för statsministerns besök i landet. SVT:s Marie Nordstrand är på plats. Foto: Marie Nordstrand/SVT

Löfven avfärdar kritik mot Gripen-affär

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens besök i Brasilien snurrar till stora delar kring landets köp av 36 Jas Gripen-plan. – Det är en viktig affär både för Sverige och Brasilien som kommer att generera arbetstillfällen, men också andra utvecklingsmöjligheter för Brasilien, säger Löfven till SVT:s Marie Nordstrand som är på plats i Brasilien.

Jas-köpet, en affär värd 40 miljarder kronor, beskrivs av statsministern som en del i ett strategiskt samarbete mellan Sverige och Brasilien som kommer att pågå under flera år.

Agendan för besöket fokuserar i princip helt på affären. I går mötte Löfven landets president Dilma Rousseff och i dag besökte han bland annat företaget Embraer. Företaget, ett av Brasiliens största som i dag främst producerar kommersiella flygplan, kommer ett vara en av Saabs samarbetspartners och tillverka Jas-planen i staden San Jose dos Campos cirka tio mil utanför Sao Paulo.

Jas Gripen-köp

Hemlighetsmakeri

När SVT följde med statsministern under besöket på fabriken var det mycket hög säkerhet och hemlighetsmakeri från Embraers sida. Vi fick inte filma eller fota överhuvudtaget under rundvandringen och presentationen i fabriken.

Embraer vägrade också låta någon av sina chefer bli intervjuade. Anledningen var, enligt företagets pressansvarige, att läget var känsligt. Han sade också att kontrakten inte var helt färdiga med Saab. Det förnekas dock av Saab själva.

Enligt Bo Torrestedt, Saabs marknadschef i Latinamerika, är affären med Brasilien helt klar. Endast några detaljer återstår att förhandla kring.

Finns det någonting som skulle kunna sätta käppar i hjulet?

– Nej, det har jag svårt att tro. Affären är i hamn.

Avfärdar kritiken

Affären har fått kritik från flera håll, bland annat av Löfvens regeringspartner Miljöpartiet, som bland annat hävdat att det är Brasiliens fattiga som kommer att tvingas stå för kostnaderna. En femtedel av landets befolkning lever under fattigdomsgränsen och president Dimla Rousseff har själv slagit fast att Brasilien måste investera stora pengar i bland annat skola och sjukvård.

Men under dagens besök slår Stefan Löfven ifrån sig kritiken.

– Länder måste ha rätt besluta detta själva. Det är inte Sveriges sak att bestämma. Vi måste ha tilltro till Brasilien när gäller hur de vill investera sina pengar.

Det har också funnits uppgifter om att Brasilien vill sälja Jas Gripen-plan vidare bland annat till Argentina. Detta ses dock inte med blida ögon av Storbritannien som tillverkar flera delar till planen och som ju är i en pågående konflikt om Falklandsöarna med Argentina.

– Det finns regler kring detta och man måste se till varje enskilt fall. Men det är ingenting man diskuterar just nu, i alla fall inte med den svenska regeringen, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet