Foto: TT

Uppgifter: Löfven backar om skattehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven backar nu från två av de tre skattehöjningsförslag som regeringspartierna och Vänsterpartiet kom överens om i helgen, skriver Expressen. Men enligt SVT:s källor pågår fortfarande förhandlingar.

S, MP och V träffade i helgen en överenskommelse om tre föreslagna skattehöjningar, två av dem i syfte att begränsa vinster i välfärden.

Förslagen gällde förändringar av brytpunkten för statlig inkomstskatt, höjd skatt för småföretag genom förändrade 3:12-regler samt en flygskatt, enligt Expressen.

Flygskattförslaget består

Nu backar regeringen från de två förstnämnda förslagen, men kvarstår vid förslaget om flygskatt, som kommer att inkluderas i höstbudgeten, skriver Expressen. Anledningen sägs vara Alliansens hot om misstroendeförklaring.

– Resonemanget är att Alliansen inte kommer göra verklighet av misstroendeförklaringen då regeringen skippar övriga skattehöjningar, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

Enligt SVT:s källor däremot är ingenting klart och förhandlingarna pågår fortfarande.

SD backar Alliansen

”Regeringen måste backa från de tre skattehöjningarna på jobb och företagande. Annars kommer Alliansen agera, till exempel genom misstroendeförklaringar”, enligt Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Sverigedemokraterna har också de ställt sig bakom Alliansens försök att stoppa skattehöjningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer