Löfven: ”De vill krossa demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven är kritisk mot Nordiska motståndsrörelsens (NMR) närvaro vid Almedalsveckan.

– Vi har ingen anledning att ge dem som direkt motarbetar demokratin demokratiska plattformar, säger han.

Statsministern anser att NMR är en fara för demokratin. Han betonar dock att alla har rätt att demonstrera och hålla möten, men tycker att arrangörer av evenemang som Almedalsveckan borde tänka till lite extra innan demokratifientliga krafter släpps in.

– De vill ju krossa demokratin och då får vi fundera allihop om vi ska de dem de här demokratiska plattformarna, som alla andra, när vi själva anordnar det.

Almedalen 2017

LÄS MER: Så förbereder sig polisen inför Almedalsveckan

Löfven tycker inte att det är rätt väg att bojkotta Almedalsveckan på grund av att organisationer som NMR närvarar.

– Jag tycker inte att vi ska lämna dem det utrymmet, så att de får ta över. För då har de vunnit redan där. Vi ska ta vår plats, det här är demokratins plats.

Tala trygghet

Stefan Löfven tänker fortsätta att tala om plikt, moral och värderingar när han nu ger sig ut på en ny Sverigeturné, en ”trygghetsresa” med en rad nedslag på väst- och ostkusten och i Blekinge och i Norrland.

LÄS MER: ”Nordiska motståndsrörelsen är en våldsam sekt”

Löfven är övertygad om att tal om moral och värderingar ger stadga till regeringens politiska reformer och skapar ökad tillit mellan människor.

– Jag tror att, inte minst i svåra tider och som sagt när människor upplever mer av oro, då behöver vi gå mer till botten med vad det är som skapar tryggheten, säger han.

Skippar Almedalen

I och med Sverigeresan nobbar statsministern politikerveckan i Visby. Löfven försäkrar att han uppskattar den så kallade Almedalsveckan.

– Men i år vill jag göra något annorlunda. Det är många som aldrig får möjlighet att åka till Almedalen, säger han.

– I Almedalen är det ofta människor och organisationer som redan kommer till tals som finns där.

Under sin Sverigeresa ska Löfven bland annat träffa människor som arbetar när de flesta har semester, till exempel i kustbevakningen.

– Det finns ingenting som slår det personliga mötet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet