Foto: TT

Löfven: Finns åtta primära hot mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Inför konferensen Folk och försvar går nu statsminister Stefan Löfven ut på DN debatt och berättar om regeringens nya säkerhetsstrategi. Samtidigt listar han i en debattartikel åtta ”primära hot” mot Sveriges säkerhet.

Löfven skriver i artikeln om rapporter om en kraftigt ökad militär aktivitet kring Östersjön men att det är osannolikt att ett militärt angrepp skulle riktas direkt mot Sverige.

Bland hot som är mer påtagliga nämner han istället cyberattacker, terrorism och organiserad brottslighet.

Efter rapporterna från amerikansk underrättelsetjänst om organiserade hackerattacker mot USA inför det amerikanska valet skriver statsministern att det är ett allvarligt hot även mot Sverige.

”Även Sverige kan bli föremål för sådana påverkansförsök. Samtidigt som vi ska fortsätta att utveckla vår kapacitet att dra nytta av alla de möjligheter som digitaliseringen innebär, ska vi utveckla vår kapacitet att minska sårbarheter, motstå försök till påverkan, och stärka vår informations- och cybersäkerhet.”

Löfvens lista på åtta hot

Militära hot

Informations- och cybersäkerhet

Terrorism och våldsbejakande extremism

Organiserad brottslighet

Hot mot energiförsörjning

Hot mot transporter och infrastruktur

Hälsohot

Klimatförändringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.