Stefan Löfven i Skärhamn. Foto: SVT

Löfven: ”Ge kustbevakningen större möjligheter att ingripa”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ge kustbevakningen utökade resurser och större befogenheter så att de själva kan ingripa utan att behöva larma polis. Det meddelar statsminister Löfven under ett besök hos i Skärhamn tidigare idag.

Statsminister Stefan Löfven anlände till Skärhamn på västkusten i Kustbevakningens fartyg KBV032.

Tillsammans med ett hundratal åskådare och journalister fick han se hur räddningstjänsten, kustbevakningen och sjöräddningen tillsammans genomförde en livräddningsinsats.

– Kustbevakningen gör ett jätteviktigt jobb. De är några av alla som måste arbeta när vi andra har semester, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

LÄS MER: Trygghet i fokus när Löfven nobbar Almedalen

Utökar befogenheterna

Skärhamn var det första stoppet på Löfvens trygghetsresa som han gör istället för att besöka Almedalen. Och med sig i kappsäcken hade han ett löfte om utökade resurser och större befogenheter till Kustbevakningen.

– Vi ser över möjligheten att utöka befogenheterna för kustbevakningen, för de gör ett jätteviktigt jobb ute till havs, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven anländer till Skärhamn i Kustbevakningens båt. Foto: SVT

Ska kunna ingripa utan polis

I dagsläget kan Kustbevakningen inte ingripa om de exempelvis uppmärksammar en båtstöld. Istället måste de larma och invänta polis innan de kan ingripa.

Och det är det här som regeringen nu vill ändra på.

– Vi vill att Kustbevakningen ska få ökade befogenheter ute till havs så att de kan ingripa utan att behöva larma polis och det är något som de själva vill också, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.