Foto: SVT/TT

Löfven: Jag avgår inte

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kommer inte att avgå självmant, även om alliansen blir större än de rödgröna efter nästa val. – Vid ett valresultat där det inte är klart hur majoriteten ska formas har jag ingen anledning att automatiskt avgå, säger Löfven till SVT Nyheter

Stefan Löfven (S) säger till SvD att det enda som skulle kunna få honom att lämna in sin avskedsansökan är om alliansen öppet meddelar att man tänker regera med stöd av SD.

I en intervju med SVT Nyheter från toppmötet i Bratislava upprepar han det löftet.

– Alliansen har brutit decemberöverenskommelsen. Då måste vi titta på vad de har för regeringsalternativ. Jag har varit tydlig med att vi kommer aldrig att samarbeta med eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna. De fyra borgerliga mumlar på olika sätt. Vid ett valresultat där det inte är klart hur majoriteten ska formas har jag ingen anledning att automatiskt avgå, säger Löfven.

Stefan Löfven menar att det nu är upp till alliansen att meddela vilket regeringsalternativ de har och om de vill regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Batra: Väljarna avgör

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra avfärdar Löfvens uttalande i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter

”Stefan Löfvens besked är tydligt: Han vill sitta kvar som statsminister även om väljarna inte vill det. För honom är alltså den egna makten viktigare än svenska folkets. Tillsammans med alliansen söker jag förtroende i valet för att leda en alliansregering, med en plan för ett starkare Sverige. Och det är väljarna på valdagen, inte Stefan Löfven själv redan nu, som avgör vem som blir statsminister efter valet.”

Björklund: Otänkbart för L

Liberalernas Jan Björklund gjorde en jämförelse med åren 2010-2014, då alliansen styrde som en minoritetsregering. På Twitter skriver han:

”Låt mig vara tydlig; om alliansen blir större än de rödgröna, kommer Löfven att avgå, frivilligt eller tvingas. Samma läge som 2010-2014.”.

Björklund kommenterade också frågan om samarbete med Sverigedemokraterna.

”Men om rödgröna blir större än alliansen, är det otänkbart för L att delta i regering som är beroende av aktivt stöd från sd.” skriver L-ledaren på Twitter.

”Vill pressa alliansen”

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson menar att detta har att göra med att Löfven vill sätta press på de borgerliga partierna i frågan om samarbete med Sverigedemokraterna.

– Den här frågan är väldigt aktuell just nu. Han vill sätta press på de borgerliga partierna, framför allt Centerpartiet och Liberalerna, att ge ett besked om hur de ser på en alliansregering som regerar med ett aktivt eller passivt stöd av Sverigedemokraterna, säger Mats Knutson.

Pekar ut L och C

I artikeln pekar Löfven ut Centerpartiet och Liberalerna som två partier som han ”genuint” har svårt att se kunna acceptera att bli beroende av SD.

– Löfven vill försöka splittra alliansen i sådan här viktig fråga. Det är hans avsikt med det här uttalandet, säger Mats Knutson.

”Slag i luften”

Men uttalandet är ett slag i luften, menar Mats Knutson, eftersom riksdagen kommer att fälla Löfven om de borgerliga får en majoritet.

– Det är mer ett politiskt utspel inför valet än något som de facto påverkar det som händer efter valet, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer