Foto: TT

Löfven: ”Jag borde ha informerats tidigare”

Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson, fick avgå eftersom hon inte förstod allvaret i IT-skandalen på Transportstyrelsen i ett tidigare skede.
Löfven anser att han borde ha fått informationen cirka ett år tidigare än han fick den.

När Emma Lennartsson avgick medgav hon att hon hade fått information om IT-skandalen tidigare än vad hon uppgett förut, men att hon inte förstått allvaret och inte heller mindes att frågan tagits upp. Statsministern fick inte informationen.

TT: Tycker du att hon borde ha berättat tidigare för dig?

– Man ska komma ihåg att det är så många ärenden som går runt i regeringskansliet, så jag tror att de flesta hade gjort samma sak som Emma Lennartsson, säger Löfven.

– Så här i efterhand när man ser hela bilden, att det faktiskt är ett lagbrott som har begåtts av en generaldirektör, ja, då kommer det i en annan dager.

”Gav korrekt uppgift”

Stefan Löfven anser att han borde ha fått information i månadsskiftet januari/februari 2016. Vid den tidpunkten fanns information om att det som hänt i Transportstyrelsen var allvarligt. Men ansvaret för att informera låg på närings- och justitiedepartementet, anser statsministern.

På en pressträff den 24 juli uppgav statsministern en — numera — felaktig uppgift om när statsrådsberedningen fick kunskap om IT-skandalen.

– Jag gav en korrekt uppgift utifrån den information som förelåg precis vid det tillfället, säger Stefan Löfven.

Information i januari

Löfven sade också på presskonferensen att han tyckte att det var ”konstigt” att tidigare infrastrukturministern Anna Johansson inte hade informerats av sin statssekreterare.

TT: Tycker du att det är konstigt att Emma Lennartsson inte informerade dig?

– När Emma Lennartsson får uppgifter om vad som hänt i Transportstyrelsen, då berättar hon för mig. Det är skillnaden, säger Löfven.

TT: Det tog ju nästan ett år, från det att hon hade varit med på de första mötena?

– Hon har suttit med på möten då det övergripande har beskrivits att ett tillsynsärende fortlöper på Transportstyrelsen. Vid de tillfällena hade hon ingen anledning att tro att det här var något allvarligt, säger Löfven.

”En noggrann person”

Stefan Löfven säger vid upprepade tillfällen att Emma Lennartsson är ”en noggrann person” och han uttrycker förståelse för att hon inte fördjupade sig i frågan när hon fick den första, översiktliga informationen.

TT: Det låter på dig som att Emma Lennartsson inte har gjort något fel. Varför slutar hon då?

– Hon drar själv den slutsatsen, att eftersom hon har suttit med vid två tillfällen där det nämns, så hade hon kunnat ställa följdfrågor. Emma Lennartsson är en väldigt noggrann person och då drar hon den slutsatsen, säger Löfven.

Intressen som vill skada

Stefan Löfven svarar mycket bestämt på frågor om det är uteslutet att han suttit med på möten där det getts information om vad som pågick på Transportstyrelsen:

– Svar ja, säger han.

TT: Det finns folk som tror att du visste tidigare än du säger. Hur bemöter du det?

– Det är självfallet så att det finns intressen som vill göra så mycket politisk skada som möjligt på regeringen och naturligtvis på mig. Men svaret är: jag fick information om detta i januari 2017, säger Löfven.

Fakta: Detta har hänt i IT-skandalen

Visa

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift. Sedan dess har skandalen lett till flera ministrars och statssekreterares avgång.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Då får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

I början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för myndigheten, vetskap om problemen.

I slutet av januari får Ågren sluta med motiveringen att ”regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas”.

Den 6 juli avslöjar Dagens nyheter att Ågren erkänt brott angående datahanteringen.

Den 27 juli meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas efter hot från Alliansen om misstroendeförklaringar av tre ministrar. Två statsråd lämnar regeringen i spåren av IT-skandalen: Anders Ygeman och Anna Johansson.

Regeringens hantering av IT-skandalen har KU-anmälts och en granskning ska tillsättas.

Den 27 augusti avgår statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet