Stefan Löfven intervjuas för Agenda Foto: SVT

Löfven: Kommuner ska bestämma om friskolor

Uppdaterad
Publicerad
Kommunerna ska ha ett avgörande inflytande över vilka friskolor som ska få etablera sig, sade Stefan Löfven i Agenda. Han ville inte själv använda ordet veto, men sade att ”man får kalla det vad man vill”.

Det beslut om friskolorna som tagits på Socialdemokraternas partikongress,  innebär enligt Löfven att den som vill etablera en friskola ska ansöka och kommunen ge sitt tillstånd.

– Skolverket ska också – liksom i dag – yttra sig. Sedan ska det finnas ett samarbetsavtal mellan kommunen och utföraren för att skolan ska få starta, sade Löfven i intervjun med SVT:s Mats Knutson.

Men är inte det då i praktiken vad man kallar ett veto?

– Man får kalla det vad man vill. För mig är det en ordlek. Det viktigaste är att vi har hög kvalitet i skolan, så att barnen kommer ut med bästa möjliga kunskaper. Samtidigt måste skattebetalarnas pengar användas på ett smart och effektivt sätt. Då måste de folkvalda ha inflytande och kunna hantera skattepengarna på ett bra sätt, fastslog Löfven.

Han betonar gång på gång i intervjun vikten av just detta, att de politiker som röstats fram i demokratiska val måste ha möjlighet att ha kontrollen över hur skattepengarna används.

Blir det svårare för aktiebolag i Sverige att driva skolor med de här besluten som kongressen tagit?

– Inte om de är långsiktiga och har kunnandet och kompetensen och kan leverera en bra utbildning, sade Stefan Löfven.

Han sade också att Socialdemokraterna inte vill ha något vinstförbud för friskolorna.

– Det vi säger är att vi vill begränsa vinsterna. Nu har man på många ställen dragit ner på lärartätheten och andelen behöriga lärare och det är inte okej. Om det är så man vill göra vinster – då blir det svårare. Men det är inte sagt hur mycket vinst man får göra eller att man inte får göra vinst. Kvalitén avgör. Barnens kunskaper är det absolut viktigaste.

Stefan Löfven fick också frågan om det beslut om föräldraförsäkringen som togs på kongressen. Förslaget syftar till ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen och där nämndes att ”ett sätt är att knyta en ytterligare månad inom föräldraförsäkringen till respektive förälder”.

Innebär beslutet att det blir en tredje pappamånad under nästa mandatperiod om ni vinner valet?

– Det kongressen har sagt är att vi har en tydlig inriktning mot att vi måste ha ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Det ojämställda uttaget som vi har nu innebär också att vi har stora ojämställdheter i lönerna på arbetsmarknaden. Ett sätt att göra det är ytterligare pappamånader. Men vi ska titta på alla möjligheter.

Löfven sade att han är medveten om att barnfamiljerna vill bestämma själva om uttaget av föräldraförsäkringen. Men han och partiet vill samtidigt att uttaget ska bli mer jämställt.

– Ytterst är det en individualiserad föräldraförsäkring vi vill ha, så att båda vårdnadshavarna delar lika. På vägen dit vill vi ha en tredelning. Hur vi ska ta det vidare får verkställande utskottet och partistyrelsen fundera på.

Inte säkert det blir något förslag

Enligt Löfven är det inte alls säkert att det kommer ett förslag från Socialdemokraterna om en tredje pappamånad före nästa val.

– Vi vet inte det. Men vi utesluter det inte, sade han och nämnde att både Miljöpartiet och Folkpartiet är intresserade av frågan och att det kanske kan gå att få en riksdagsmajoritet för ett sådant förslag om Folkpartiet är med på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

S-kongressen 2013

Mer i ämnet