Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator, SVT Foto: SVT

S-ledning väljer kompromiss före förlust

Uppdaterad
Publicerad

Kompromisserna fortsätter på den socialdemokratiska partikongressen. I flera frågor där partiledningen hotats av nederlag har man i stället valt kompromisser som visserligen inneburit att man tvingats backa något, men i gengäld undvikit besvärande voteringsförluster.

Först var det 90-dagarsgarantin som drevs av SSU och LO. I sitt linjetal i torsdag ställde sig Löfven plötsligt bakom förslaget och kongressen jublade. En reträtt, javisst, men en reträtt som stärker hans position internt.

Vinster i välfärden var den kanske svåraste ideologiska stridsfrågan. Kritikerna krävde totalt vinstförbud, Löfven och partiledningen ville nöja sig med hårdare krav på privata utförare för att begränsa vinsterna.

S-kongressen 2013

Kompromissen blev bland annat att kommunerna får ett avgörande inflytande när nya friskolor ska öppnas. I praktiken kan kommunerna säga nej till nya friskolor.

Ett bakslag även här, men samtidigt lyckades Löfven förhindra ett vinstförbud och de formuleringar som nu antagits är svårtolkade. Vad de i praktiken skulle kunna betyda efter en eventuell valseger är idag högst oklart.

Tvingade fram kompromiss

Stefan Löfven och partiledningen ville heller inte ha in några skrivningar om ökad kvotering av föräldraförsäkringen inför valrörelsen. När jag själv pratade med Löfven om saken för några veckor sedan var hans argument att de flesta föräldrar själva vill bestämma hur föräldraförsäkringen ska tas ut och att det därför inte är särskilt klokt att kräva mer kvotering.

Men partiet var inte berett att köpa det resonemanget och tvingade på lördagen fram en kompromiss också i denna fråga. Nu skrivs det in i framtidskontraktet att Socialdemokraterna under nästa mandatperiod ska ta avgörande steg mot ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

Samtidigt öppnar partiet för en tredje pappamånad. Ett bakslag för Löfven, javisst, men samtidigt en kompromiss som är svårtolkad och relativt urvattnad. Partiledaren har säkert inga större problem med den.

Uppslitande konflikt om VU

Kompromissandet blev extra tydligt när det nya verkställande utskottet skulle utses på lördagen. Här gick det så långt att man snabbt ändrade partiets stadgar, helt utan debatt, för att lösa en uppslitande konflikt om vilka som ska sitta i VU.

Här har striden framför allt stått mellan Skåne och Göteborg som stridit om respresentationen i VU. Frågan var vem som skulle ta över Helene Fritzons plats i VU? Skånes Morgan Johansson eller Göteborgs Anneli Hulthén stod mot varandra.

Utökade med en suppleantplats

Positionerna var låsta och VU-valet på kongressen fick därför skjutas upp. Frågan kunde lösas först när förslaget väcktes om att utöka VU med en suppleantplats.

Därmed kunde både Morgan Johansson och Anneli Hulthén röstas in som ordinarie ledamöter. Noterbart är dock att partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson i sammanhanget fick nöja sig med en suppleantplats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-kongressen 2013

Mer i ämnet