Foto: TT

Löfven KU-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Efter Stefan Löfvens tillkännagivande igår att den svenska regeringen kommer erkänna Palestina som stat, KU-anmäls statsministern av moderate riksdagsledamoten Annicka Engblom.

Anledningen är att frågan inte har gått genom utrikesnämnden, vilket enligt Engblom är ett brott mot regeringsformen i grundlagen.

Tas upp i Utrikesnämnden

– När jag i fredags satt i kammaren och lyssnade reagerade jag skarpt på den starka formuleringen om erkännandet. Det är en fråga av så stor utrikespolitisk dignitet att den ska gå genom utrikesnämnden, det står i grundlagen. Jag tycker det finns anledning att pröva om Stefan Löfven har följt grundlagen och därför lämnar jag in en KU-anmälan, sägerEngblom, som är nyvald ledamot av Konstititutionsutskotten till Dagens Nyheter.

Enligt utrikesminister Margot Wallström kommer frågan att tas upp i utrikesnämnden innan ett erkännande kommmer, men Engblom anser att det inte räcker-

– Jag vill få prövat om det har gått rätt till.

När det väl blir ett regeringsbeslut, så kommer frågan att förankras i Utrikesnämnden.

– Det är ju självklart att det ska göras när det blir dags för ett regeringsbeslut, säger Marie Granlund (S) som sitter i Utrikesnämnden.

Hon finner det anmärkningsvärt att en KU-ledamot som Engblom inte förstår skillnaden.

”Skadar fredsprocessen”

Enligt Israel skadar erkännandet fredsprocessen, men utrikesminister Margot Wallström försvarar åtgärden.

– Vilken fredsprocess? Det är ju det som är problemet: det finns i dag inga pågående förhandlingar, säger Wallström, S, till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer