Statsminister Stefan Löfven och USA:s vicepresident Joe Biden i samband med Löfvens besök i Vita huset förra året. Foto: TT

Löfven och Biden väntas diskutera flyktingar och säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s vicepresident Joe Biden kommer till Sverige främst för att prata global migration och det säkerhetspolitiska läget med Stefan Löfven.

De båda träffades i Washington förra året och det här besöket är på USA:s begäran. Man kan se det som ett sätt att understryka de goda relationerna mellan den svenska regeringen och Vita huset.

Vice-president Biden har varit på en rundresa som bland annat tagit honom till Serbien och Kosovo, och sedan till Lettland där han träffat de baltiska ledarna. I Baltikum förklarade han att USA inte kommer att svika sina allierade i händelse av konflikt.

Joe Biden i Sverige

God relation med Sverige

Strax före ankomsten till Stockholm var Biden i Turkiet för samtal med president Erdogan. De samtalen var inte helt enkla eftersom förhållandet mellan USA och Turkiet har försämrats det senaste året. Efter kuppförsöket har också de anti-amerikanska stämningarna ökat i Turkiet. USA anses skydda Fethullah Gülen som anklagas för att vara inblandad i kuppförsöket.

Relationerna mellan Sverige och USA däremot är bara goda. Och det här besöket är tänkt att förstärka den relationen. Sverige och USA har ökat sitt militära samarbete den senaste tiden och Sverige stöder också kampen mot IS. Det här är något som USA ser positivt på.

Flyktingkris ska diskuteras

Konkreta ämnen i Stockholm är flyktingkrisen och den globala migrationen. Det är frågor som ska tas upp på ett möte i FN i september som USA och Sverige står värd för.

Men säkerhetsläget kommer också upp och där finns givetvis de omedelbara problemen i närområdet och Rysslands agerande mot sina grannländer. Kriget i Syrien och hur det påverkar hela regionen, Turkiet och Europa kommer också att diskuteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joe Biden i Sverige

Mer i ämnet