USA:s vice president Joe Biden. Foto: TT

Biden – skämtaren som trampar i klaveret

Uppdaterad
Publicerad

USA:s vice president Joe Biden är den stammande arbetarklasspojken som växte upp och blev en av landets yngsta senatorer. Det är en frispråkig skämtare med en tragisk familjehistoria som mötte statsminister Stefan Löfven i Stockholm.

”Visst är det en bitch? Den här vicepresident-grejen?”, sa Joe Biden till en vice kårordförande på Harvard under ett besök på universitetet. Och det är bara ett av många citat från den skämtsamme Biden. Joe Bidens politiska tal är ganska okända, trots att han är en av världens mäktigaste män. Men hans något okonventionella stil har däremot uppmärksammats desto mer – nätet svämmar över av topp tio-listor med Bidens bästa klavertramp.

Vicepresidenten – som enbart kallas ”Joe”, är en skämtare av rang och med ett svårt fall av mundiarré. Att han talar först och tänker sedan tyder exempel som att be en rullstolsbunden senator ”att ställa sig upp och ta emot applåderna” på. Han har också gjort narr av en chefsdomare som sa fel när Obama svors in som president och sagt ”det här är en stor jävla grej” till bäste kompisen Obama när denne skrev under hälsoreformen Obama care. 

Joe Biden i Sverige

Ses som osofistikerad

Joe Biden har fått kämpa med sitt osofistikerade rykte som ”medelklass-Joe” och har vid två tillfällen, 1987 och 2007 försökt att själv ta sig till Vita huset. En uppblossande skandal från hans universitetstid på juristlinjen då han plagierade en uppsats satte stopp för presidentplanerna den första gången. Den andra gången kom plagiatkritiken tillbaka när det visade sig att han lånat delar av en brittisk politikers tal.

– Jag kan dö lycklig utan att ha varit USA:s president, men det betyder inte att jag inte kommer att försöka, har han sagt från sitt residens i Washington.

Ser Obama som en bror

2007 uttalade han sig också klumpigt om motståndaren till presidentkandidatplatsen, Barack Obama, som dock inte tog illa upp utan senare bad Biden att bli hans högra hand. De två har visat sig vara ett lyckat radarpar och i dag ser Biden paret Obama som en del av sin familj.

Som vicepresident har Biden varit ansvarig för USA:s ekonomiska stimulanspaket och en arbetsgrupp för att höja levnadsstandarden hos medelklassen såväl som att ha en stark rådgivarroll i USA:s inblandning i konflikterna i Irak och Afghanistan. Han står också bakom stärkta lagar för kvinnor som utsatts för sexbrott och arbetar för att skärpa vapenkontrollen. Flera medier har hävdat att han i det tysta är den mest inflytelserika vicepresidenten USA har haft.

Förlorat fru och flera barn

”Joe” har en gedigen politisk erfarenhet, redan som 29-åring valdes han in som senator för Delaware. Men samtidigt drabbades han också av en oerhörd personlig tragedi – då hans fru Neilia och deras ettåriga dotter Naomi avled i en bilolycka. Deras söner Beau och Hunter skadades svårt men överlevde kraschen. Pojkarna spenderade månader på sjukhus och som nybliven 30-åring svor Joe Biden eden som senator från deras sjukhusrum. Han pendlade varje dag 90 minuter med tåg mellan hemmet i Delaware och Washington för att kunna natta pojkarna – något han fortsatte med under sina 36 år i senaten. De många tågresorna gjorde honom engagerad i tågfrågor och gav honom smeknamnet ”Amtrak-Joe” efter det amerikanska järnvägsföretaget.

Fem år efter att han förlorade Neilia och dottern gifte Biden om sig med Jill Tracy Jacobs, som han nu varit gift med i 30 år. Tillsammans har de dottern Ashley, 35. Men sorgerna har inte tagit slut där för den skämtsamme vicepresidenten. För ett år sedan förlorade han sin äldsta son Beau Biden, en välkänd politiker och advokat i Delaware, som dog i en hjärntumör bara 46 år gammal.

Sedan dess har Barack Obama gett Joe Biden ett extra uppdrag – att få samla resurser till och överse det amerikanska forskningsarbetet för att kunna bota cancer.

Omtyckt och okonstlad

Amerikanska politiker och experter, såväl som vänner och journalister beskriver ”Joe” som en enkel och okonstlad person, som skämtar och gör sig vän med politiker över partigränserna. Samtidigt som han är något missförstådd i den politiska sfären, sedd som en pajas, menar många att hans empatiska personlighet gör honom till en utmärkt förhandlare och diplomat.

– Joe skulle inte göra en fluga förnär, har republikanen John sagt.

Ingen skulle nog kalla Biden för ett socialt geni, men hans avväpnande charm gör att många förlåter hans klavertramp. Dagens ”Joe” är långt ifrån den pojke som stammade svårt och mobbades i skolan. Enligt utsago kämpade han hårt under uppväxten för att våga tala med folk – nu levererade han nyligen ett bejublat tal på demokraternas konvent.

Nykter katolik

Biden är troende katolik men också en stark förespråkare av fri abort. Han har aldrig druckit alkohol i hela sitt liv, efter att ha växt upp med en inneboende farbror som var alkoholist. Tidningen GQ som gjort ett långt porträtt på Biden beskriver honom träffande:

”Han är den dragna farbrorn som faktiskt inte dricker. Han balanserar hela tiden på gränsen till pinsamheten.”

Om det kommer bli några härliga eller mindre härliga grodor från Biden under hans Sverigebesök återstår att se, men senast Löfven och Biden möttes ska de ha dunkat varandra i ryggen och pratat om ”vi arbetargrabbar”. Mötet dem emellan ska bland annat handla om globala arbetsfrågor, energisäkerhet och det flyktingtoppmöte som bland andra Löfven och USA:s president Barack Obama ska stå värd för i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York i september.

Fakta: Joe Biden

Demokraten Joseph ”Joe” Biden föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvania. Är gift och har två barn i livet.

Har en juristexamen från Syracuse University College.

Var senator för Delaware i 36 år. Var ordförande i senatens utrikesutskott innan han 2009 svors in som Barack Obamas vicepresident.

Beskrivs som livlig, stridslysten och frispråkig men också som en person med stort hjärta som kan jobba över partigränserna.

Före besöket i Stockholm på torsdag besöker han Turkiet och Lettland. Han har också varit i Serbien och Kosovo.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joe Biden i Sverige

Mer i ämnet