Foto: TT

Löfven om uppgörelsen: Viktig signal från Sverige

Publicerad

Vi måste få ned kostnaderna för migrationen för vi har en i längden ohållbar situation. Det säger statsminister Stefan Löfven angående dagens flyktinguppgörelse.

– I en sådan här exceptionell situation som landet befinner sig i är det oerhört viktigt att få en bred överenskommelse. Nu är sex partier överens. Det kommer inte att räcka, det kommer att behövas mer, men att vi kan skicka en sådan tydlig politisk signal är oerhört viktigt för Sverige, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med TT.

Stefan Löfven framhåller att alla som kommer till Sverige ska få söka asyl, men att kostnaderna för flyktingpolitiken måste minska.

#flykt

– Överenskommelsen bygger både att på få ned kostnaderna, men också att få ordning och reda i mottagandet, säger statsministern.

Viktigt med omfördelning

Att Sverige nu begär av EU att asylsökande här omfördelas till andra medlemsstater är enligt Löfven en viktig signal till omvärlden om hur situationen är i Sverige.

– Vi säger att det inte är bara Grekland och Italien som borde vara med i det här omfördelningssystemet, utan också Sverige. Och det här har jag tagit upp tidigare med kommissionens ordförande Juncker och rådets ordförande Tusk att vi har en sådan situation att ni får räkna med att vi kommer med en förfrågan av den arten.

”Viktigt att prioritera”

10 miljarder kronor ska enligt uppgörelsen gå till kommunerna och i går uppgav Migrationsverket att det behöver 29 miljarder extra. Delar av detta ska betalas genom att staten lånar pengar.

Vad händer med regeringens planer på jobbsatsningar och med vallöften som höjt barnbidrag?

– I ett sådant här väldigt speciellt läge, en allvarlig situation för Sverige, är det viktigt att prioritera. Prioriteringen för regeringen är jobben och skolan, säger Löfven.

– Därutöver är det välfärdens verksamheter; omsorg och sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet