Foto: TT

Löfven omvald som S-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren Stefan Löfven omvaldes på Socialdemokraternas partikongress på söndagen. Och det var en rörd statsminister som med gråten i rösten utrryckte sin stolthet över Sverige när han talade inför sina partikollegor.

– Det är en stolthet att ha er som landsmän, säger han.

Han berömde särskilt poliser, brandmän, ambulanspersonal och civila som klev fram efter attacken i fredags.

– Det är en stolthet som ni kommer kunna bära med er för resten av era liv, säger Löfven.

Vårbudgeten 2017

Han beskrev sedan hur arbetet nu måste ske för att svara upp mot den oron som attentatet väckt.

– Vänner, detta är grunden i vår uppgift, som socialdemokrater och svenskar, under denna kongress – och detta decennium. Vi är här för att svara upp mot den oron, säger han.

Jaga mördarna

Löfven framhöll att det blocköverskridande arbetet mot terrorismen måste fortsätta.

– Vi kommer nu att bjuda in de partier som var med och genomförde den nationella strategin mot terrorism för att ta det arbetet vidare. Vi måste fortsätta att förebygga, försvåra och förhindra terrorismen med alla medel i vår makt.

– Vi ska jaga dessa mördare med den samlade kraften av den svenska demokratin, säger Löfven.

Hårt och kännbart straff

Han varnade också för ge sig på blåljuspersonal.

– Den som attackerar blåljuspersonal, om det så är polis, brandkår eller ambulans, ska få ett hårt och kännbart straff. Ingen ska attackera samhällets hjältar och komma undan med det, säger Löfven och drar ned starka applåder.

Han lyfte även fram det förebyggande arbetet mot brott.

– Det ska varje brottsling veta. Agerar du mot samhället och vår gemenskap, då jagar vi dig med allt vi har. Men har du sonat dina brott och vill lämna gängen, då ska samhället kliva fram och få in dig i gemenskapen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet