• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Löfven: Öppenhet bättre än vinstförbud

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven vill inte, som LO och många partimedlemmar, ha ett tak för vinsterna i välfärden. I stället satsar han på att en öppen bokföring ska leda till att vinsterna pressas.

Enligt arbetsgruppen som utformar S-förslaget ska varje privat förskola, skola och annan institution redovisa sin ekonomi – inklusive vinsterna – öppet, skriver Dagens Nyheter. Alla utgifter och inkomster kopplade till den enskilda enheten ska framgå. Det ska inte längre räcka med redovisning på koncernnivå.

En sådan redovisning ger ett bättre beslutsunderlag både för medborgare och för lokalpolitiker som upphandlar tjänsterna och ska därmed kunna minska vinsterna, hoppas Löfven.

S-ledaren vill också att anställda inom det skattefinansierade privata området ska ha samma meddelarfrihet som personal i offentlig verksamhet.

-Anställda ska kunna avslöja oegentligheter utan att riskera repressalier, säger han till DN.

Resten av arbetsgruppens förslag läggs fram senare i år. Lövfen vill inte gå närmare in på förslaget men säger att det håller en mittenlinje.

-Det bygger inte på förbud som vänstern tror på, eller att allt är bra som det är, vilket regeringen tycker, säger Löfven.

I stället utlovar han ett ”balanserat förslag” som ska tillgodose kravet på valfrihet och väl använda skattepengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer