Löfven: ”Rasismen hör inte hemma i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Jobben, klimatet, välfärden och tryggheten. Det stod i fokus när Stefan Löfven (S) läste upp regeringsförklaringen under riksdagens öppnande.

– Demokratin kan inte tas för given, sade statsministern under talet.

I dag, tisdag, öppnades riksdagen formellt inför hösten.

Riksdagsledamöterna var på plats vid den coronaanpassade ceremonin, men planen är att samtliga ska kunna närvara vid voteringarna framöver.

När statsminister Stefan Löfven (S) presenterade sin regeringsförklaring inledde han med att ta upp hundraårsjubileet av den lika och allmänna rösträtten.

 – Demokratin kan inte tas för given, den börjar och slutar med oss människor. samhällsbygget är aldrig färdigt, sade Löfven i sitt tal.

Han betonade att arbetet mot rasism kommer att fortsätta.

– Rasismen hör inte hemma i Sverige. Vi ska intensifiera arbetet mot antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism samt arbetet mot rasism riktad mot samer. Grunden för detta arbete är den nationella planen mot rasism, säger han.

Klimatet ödesfråga

Stefan Löfven fortsatte sedan med att fokusera på jobben.

– Jobben tar Sverige framåt efter pandemin. Nu sker den största frihets- och trygghetsreformen på svensk arbetsmarknad, säger Löfven.

Han gick därefter in på klimatet och kallar det för vår tids ödesfråga.

– Sverige ska pressa ner utsläppen och bli världens första fossilfria välfärdsland. Den gröna industriella revolutionen har bara börjat, säger Löfven.

”Enklare att få bygga strandnära”

Socialdemokraterna har kommit överens med Centerpartiet att införa en mer flexibel hållning till strandskydd och ägande av skog. Beskedet väckte starka reaktioner när det presenterades i somras och har mött hård kritik av Miljöpartiet.

Men beslutet står fast, meddelade Löfven.

– Det ska bli enklare att få bygga strandnära i landsbygdsområden, det lokala inflytandet över strandskyddet ska öka och strandskyddet ska förstärkas i starkt exploaterade områden, säger Löfven.

Även frågan om friskolor togs upp av statsministern.

– Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever. Därför behövs en gemensam antagning och mer rättvisa urvalsregler. Kommunala skolor har ett större ansvar än friskolor. Det ska avspeglas i finansieringen, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.