Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommer regeringen få igenom sin budget och vad händer om ingen budget får majoritet? Statsvetaren reder ut. Foto: SVT

Statsvetare: En expansiv budget kan vara sista halmstrået

Publicerad

Efter en turbulent tid är det viktigt för Socialdemokraterna att kunna visa på stora satsningar i den kommande höstbudgeten, menar statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Alla partier behöver någonting som skakar om väljarkåren när det går dåligt. Då är den här budgeten det sista halmstrået, säger han.

I dag öppnar riksdagen efter sommaruppehållet vilket blir startskottet på en intensiv politisk höst.

I centrum står frågan om hur regeringen ska lyckas få stöd från både Centerpartiet och Vänsterpartiet för att få igenom sin budget.

Alternativet besvärligare för C och V

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att partierna står långt ifrån varandra ideologiskt, men att det parlamentariska läget till slut ändå kan göra att de ger sitt stöd till regeringens budget.

– Via olika typer av formuleringar kan man ge sken av att det egna partiet har fått tillräckligt med inflytande. Alternativet är kanske besvärligare för både Centerpartiet och Vänsterpartiet, säger han.

En annan knäckfråga är hur Socialdemokraterna ska kunna visa upp sin egen politik i budgeten.

Jonas Hinnfors menar att partiet verkar ha förberett sig på att presentera en expansiv budget, där det finns plats för reformer. Detta menar han går i linje med Socialdemokraternas retorik.

 – Det passar som hand i handske under ett valår. För första gången på länge verkar man vilja ha omfattande satsningar, säger Hinnfors.

Budgeten viktigt för Löfvens efterträdare

I det skakiga parlamentariska läge som nu råder, där Socialdemokraterna länge har brottats med sjunkande opinionssiffror, kan budgeten även spela stor roll för den som tar över på statsministerposten, tror Hinnfors.

– Eventuellt är den kommande S-ledaren den nuvarande budgetledaren, Magdalena Andersson, säger han och fortsätter:

– Alla partier behöver någonting som skakar om väljarkåren när det går dåligt. Då är den här budgeten det sista halmstrået som man kan klamra sig fast vid. Det passar bra att nu kunna släppa på budgetresurserna och det är viktigt för en ny partiledare att kunna gå in i valrörelsen med detta i ryggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer