Statsminister Stefan Löfven intervjuas av SVT vid sitt Kinabesök. Foto: SVT

Löfven: Sätta etiketter tjänar inget till

Uppdaterad
Publicerad

Efter att statsminister Stefan Löfven (S) avslutat sitt besök i Kina fick SVT:s korrespondent en intervju med honom. Där förklarar Löfven bland annat varför han inte kallar Kina en diktatur.

Att kritisera Kina är en svår balansgång för svenska politiker. SVT:s asienkorrespondent Lars Moberg träffade statsministern efter hans möten med de kinesiska ledarna och frågade vilka svar han fått om mänskliga rättigheter.

– Både premiärministern och presidenten säger att de gärna vill fortsätta prata om mänskliga rättigheter. Man ska inte förledas att tro att Kina inte alls vill ta orden mänskliga rättigheter i sin mun. Men de förklarar att de har en annan uppfattning. Då är det viktigt att vi pratar rent med varann om hur vi uppfattar det.

Agenda

Varför är det så svårt för dig att säga att det här landet är en diktatur?

– Det är inte det som tjänar Sverige väl, varken vad gäller mänskliga rättigheter eller övrigt. Att vara tydlig om var vi står i mänskliga rättigheter, hur vi uppfattar situationen i olika länder, och samtidigt ha respekt och försöka ha ett bra samarbete med motparten, det tycker vi är viktigt. Att då sätta etiketter på olika länder det lönar ingenting till.

Se hela intervjun med Stefan Löfven här ovan.

Agenda söndag 29 mars 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet