Stefan Löfven (S), statsminister. Foto: TT

Löfven: SD ett nyfascistiskt parti

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven går i dag till generalangrepp mot SD, och även Alliansen, på DN Debatt.

I dag går statsminister Stefan Löfven till frontalangrepp mot Sverigedemokraterna, i en debattartikel på Dagens Nyheters debattsida. Liksom finansminister Magdalena Andersson i går, kallar nu Stefan Löfven SD för ”nyfascistiskt”:

”I över hundra år har Socialdemokraterna stått upp för ett solidariskt samhälle där vi tillsammans hjälps åt att lösa samhällsproblem i stället för att peka ut syndabockar och ropa efter enkla lösningar. Det har varit ytterst framgångsrikt. Därför kommer jag aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner.”

Höll (V) ute som högerinvit

I artikeln bekräftar Löfven själv det många bedömare pekat på, att han höll Vänsterpartiet utanför sin regeringsbildning för två månader sedan, för att underlätta förhandlingar högerut:

”Redan den 8 september 2013 meddelade jag att jag ville samarbeta över blockgränserna just för att inte låta Sverigedemokraterna lamslå Sverige. Jag upprepade den viljan under hela valrörelsen och jag höll Vänsterpartiet utanför regeringen för att underlätta det.”

”SD bröt praxis”

Vidare hävdar Löfven att hans regeringsunderlag byggde på att SD skulle följa den praxis som säger att man inte röstar för någon annan budget än sin egen, vilket alltså SD inte gjorde utan i stället röstade för Alliansens budgetförslag. Det, tillsammans med Alliansens motvilja till samarbete gjorde att Löfven beslutade om nyval, skriver han på DN Debatt.

”Det betyder att de (SD) bryter sina löften till väljarna, praxis i Sveriges riksdag och försöker tvinga till sig en makt som inte står i proportion till deras mandat.”

”Saknar motstycke”

Bara tre dagar efter att Löfven meddelade sitt beslut att utlysa nyval den 29:e december, tycks valrörelsen vara igång, när Löfven i debattartikeln samtidigt fyrar av en bredsalva mot de borgerliga partierna.

Löfven beskriver Alliansens ovilja till samarbete över blockgränserna, både efter riksdagsvalet i september, och inför budgetomröstningen den gångna veckan, i hårda ordalag:

”De borgerliga partierna agerar så ansvarslöst att det saknar motstycke i Sveriges moderna politiska historia. Jag önskar att vi inte hade behövt gå in i en valrörelse igen, men jag ser fram mot den med tillförsikt. Jag tänker kämpa för ett bättre Sverige. För alla. Nu ligger makten hos svenska folket. Nu är det är upp till alla som bor och lever i Sverige att avgöra vilket land vi ska ha framöver.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer