Löfven vill göra ännu en utredning om arbetsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade las-utredningen skrotades och Stefan Löfven (S) vill nu istället att uppgörelsen mellan tjänstemannafacken och arbetsgivarna ska gälla som en grund till en ny utredning – där även LO, som stod utanför den klara överenskommelsen, ska få säga sitt.

– När regeringen påbörjar en utredning kommer vi inte säga att en part inte får yttra sig, så kan det inte gå till, säger statsministern i SVT:s Agenda.

I söndagens Agenda hävdar statsminister Stefan Löfven LO:s rätt att få säga sitt om arbetsrätten – trots att de står utanför överenskommelsen mellan de två övriga förhandlingsparterna: Svenskt näringsliv och tjänstemännens förbund PTK.

Han förtydligar att han nu vill se en ny utredning om arbetsrätten med samarbetspartierna, där alltså även LO ska få uttala sig.

– Vi gör det i samråd med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, partierna i januarisamarbetet.  Nu ska vi ta fram direktiven och så ser vi processen framåt.

Se mer av statsministerns svar i klippet ovan, och hela intervjun i kvällens Agenda kl 21.15 i SVT2 eller SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.