Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) beklagade på torsdagsmorgonen att parterna inte lyckats nå en bred överenskommelse. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Regeringen går vidare med parternas förslag – trots nej från LO

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse, uppger statsminister Stefan Löfven på Facebook.

”Fack och arbetsgivare är helt enkelt bäst lämpade att göra upp om de långsiktiga spelreglerna på arbetsmarknaden”, skriver statsministern på Facebook.

Det betyder att Socialdemokraterna inte vill gå vidare med den omtvistade las-utredningen.

”Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen”, uppger Stefan Löfven på sin Facebook.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) beklagade på torsdagsmorgonen att parterna inte lyckats nå en bred överenskommelse och säger att man gärna hade sett en överenskommelse mellan alla tre parter.

– PTK och Svenskt Näringsliv var tydliga med att de har nått en överenskommelse och att de vill att den ligger till grund för lagstiftningen i stället för utredningen. Regeringens uppfattning är att det nu finns en överenskommelse och att det är parternas förslag som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet med att reformera las, säger Eva Nordmark.

”För en dialog”

Eva Nordmark vill inte svara på om Centerpartiet och Liberalerna är med på att nu köra på parternas överenskommelse. Inte heller hur LO:s ordförande Susanna Gideonsson har ställt sig i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Nordmark berättar även att regeringen kommer att analysera de delar i SN/PTK-överenskommelsen som inbegriper a-kassa och omställning, där det förutsätts att staten skjuter till pengar.

– Vi kommer att analysera deras förslag noga och föra en dialog med dem, säger hon.

Lööf positiv

Centerpartiets ledare Annie Lööf är positiv till beskedet.

”Bra att också S nu ställer sig bakom det som PTK och SN sagt ja till. Dessa parter har bett om tid för att själva analysera, avtala och återkomma till oss. Viktigt att vi respekterar det. Självklart är det helheten i de ansvarstagande parternas förslag som ska genomföras”, skriver hon på Twitter.

Jonas Sjöstedt (V) säger att det är bra att las-utredningen inte ska bli lag.

”Det är en viktig delseger för alla oss som vägrar slå sönder anställningstryggheten och anser att parterna ska förhandla om och avgöra dessa frågor. Men LO har aldrig godtagit uppgörelsen som PTK slutit. Därför kan den inte vara grunden för lagstiftning för LO:s medlemmar. Regeringen kan inte påtvinga LO försämringar, det kan vi inte godta”, skriver han på Twitter.

Fakta: Utredningens förslag

Parallellt med parternas förhandlingar om nya las-regler har politikerna – i enlighet med januariavtalet mellan regeringen, C och L – beställt en utredning, vars förslag ska gälla om inte fack och arbetsgivare lyckas enas. Utredningen lades fram i juni och har följande innehåll:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller maximalt två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader ”i skälig utsträckning”. Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndsskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.