Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Sjöstedt (V) vill ha klara besked från Stefan Löfven (S) om las i Agendas partiledardebatt. Foto: SVT

Las-frågan i fokus när partiledarna anlände till SVT:s debatt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsrätten och Vänsterpartiets eventuella hot om misstroende var i fokus när partiledarna anlände till TV-huset på söndagskvällen för årets sista stora partiledardebatt.

Statsminister Stefan Löfven gick omedelbart till attack mot Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt när han som sista partiledare anlände till TV-huset.

– Det är ironiskt att en vänsterledare riskerar att förstöra den svenska modellen, sade han.

Löfven tillade att han fortfarande hyser hopp om att arbetsmarknadens parter ska lyckas komma överens.

Jonas Sjöstedt, å sin sida, efterlyste än en gång besked från statsminister Stefan Löfven om vilka förändringar han avser göra i arbetsrätten, när han anlände. Annars är han och Vänsterpartiet beredda att väcka ett misstroende mot regeringen.

– Vi kommer inte att sitta still, sade Sjöstedt och tillade att han genom sitt agerande faktiskt ger Löfven en hjälpande hand.

– Jag ser det som att jag vänligt men mycket bestämt hjälper Stefan Löfven att fatta rätt beslut, sade han.

Förhandlingarna kraschade

I slutet av september kraschade förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om en förändring av arbetsrätten, varför den så kallade las-utredingens förslag om exempelvis förändrade turordningsregler ska genomföras, enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Är det så att parterna inte kommer överens så har vi en gedigen utredning som kan att sjösättas, sade Lööf på söndagskvällen.

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har sagt att man kommer att stödja ett eventuellt misstroende. Kristdemokraternas Ebba Busch sade på söndagskvällen att man hoppas att Vänsterpartiet fullföljer sina planer.

– Nu har vi en historisk möjlighet att fälla regeringen. Så snart som möjligt, gärna nästa vecka, sade hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer