Vänsterpartiet står fast vid hotet om att fälla regeringen, säger Nooshi Dadgostar, som i slutet av oktober väljs till ny partiledare. Foto: Henry Montgomery/TT

Vänstern kräver svar av Löfven i SVT:s partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet står fast att de är beredda att fälla regeringen över arbetsrätten och kommer att kräva besked av statsminister Stefan Löfven om Las-reglerna i SVT:s partiledardebatt på söndag. Det säger den blivande partiledaren Nooshi Dadgostar i Sveriges Radios porgram Lördagsintervjun.

På söndag drabbar partiledarna samman i en direktsänd debatt i SVT:s Agenda. De åtta partiledarna kommer då bland annat att diskutera arbetsrätten, en fråga som snabbt seglat upp som en av de hetaste politiska frågorna. Detta då Vänsterpartiet hotat med att lägga fram en misstroendeförklaring i riksdagen om Stefan Löfven gör alltför stora förändringar i Las-reglerna.

Nooshi Dadgostar, som i slutet av oktober väljs till ny partiledare för Vänsterpartiet efter den avgående Jonas Sjöstedt, säger att man i SVT:s debatt kommer att kräva svar av Stefan Löfven om och i så fall hur, han kommer att förändra reglerna.

– Han måste ge besked då om han vill sitta kvar som statsminister, säger hon i Ekots Lördagsintervju.

Nooshi Dadgostar uppger vidare att Stefan Löfven inte ”en evighet” på sig att lämna ett svar och får man inget besked, kommer man inte tveka att gå vidare med en misstroendeförklaring.

– Ja, det är ingen tvekan om det, säger hon.

”Står upp för svenska modellen”

Enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska förslagen i lasutredningen genomföras om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens. Förhandlingarna kraschade den 30 september. Både Centerpartiet och Liberalerna anser att las-utredningen är en av de bärande delarna av januariavtalet och därför ska genomföras.

Statsministerns pressekreterare, Maria Soläng, säger i dag att Stefan Löfven står upp för den svenska modellen och löntagarnas trygghet.

– De förslag som regeringen till slut lägger fram kommer fungera för både löntagare och företag, säger hon.

”Upp till bevis”  

På söndag, då det är partiledardebatt, väntas Löfven berätta om han går med på Sjöstedts krav. Men, enligt SVT:s politikkommentator Mats Knutson lär Löfvens besked knappast bli något som Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet kommer att nöja sig med, vilket innebär att nästa steg blir Sjöstedts.

– Nu är det upp till bevis – kommer han att driva igenom det här eller backa i sista sekunden? säger Mats Knutson.

För att väcka ett misstroende i riskdagen behöver Vänsterpartiet stöd av ytterligare ett parti och för att fälla regeringen behövs en riksdagsmajoritet. Kristdemokraterna har sagt att man kommer att stödja ett eventuellt misstroende. Även Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer stödja det, men har båda uttryckt tvivel på att Vänstern verkligen kommer att göra slag i saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.