Jimmie Åkesson (SD) beskrev Stefan Löfven som en katastrof. Löfven kontrade med att be Åkesson googla ordet humanism Foto: Jessica Gow, TT

Löfven till Åkesson: Googla ordet humanism

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och statsminister Stefan Löfven gick hårt åt varandra i riksdagens partiledardebatt. Åkesson kallade Löfven för en ”katastrof” och Löfven svarade med att be Åkesson googla ordet ”humanism”.

Det blev tydligt under riksdagsdebatten att valrörelsen går in i ett alltmer intensivt läge. Tonläget var bitvis hårt. Flera ämnen fick stort utrymme, såsom välfärden, migrationspolitiken och lag och ordning. När Jimmie Åkesson fick ordet i sitt första anförande för dagen började han direkt med en attack mot statsminister Stefan Löfven.

– Det går att beskriva Stefan Löfven som statsminister med ett ord: Katastrof.

Åkesson menade att de pengar som regeringen skulle ha låtit gå till bland annat pensionärer, fler poliser och att bekämpa brottslighet istället gått till asylinvandring. Han talade sig varm om det moderna folkhem som Sverigedemokraterna vill bygga.

– Här är man välkommen att bo om man kommer från ett annat land, men det är inte kravlöst. Här gör man sin plikt innan man kräver sin rätt, säger Åkesson.

”Kom inte och prata med mig om välfärd”

Senare i debatten hamnade de båda i ett repliksskifte om migrationspolitiken. Åkesson var starkt kritisk till den migrationspolitiska överenskommelsen som ger 9 000 afghaner ny möjlighet att stanna i landet. Stefan Löfven svarade:

– Den regeringen jag leder har gjort om migrationspolitiken och den ska vara långsiktigt och hållbar. Den innehåller också ett ord som du får googla, Åkesson. Det är humanism. Kom inte och prata med mig om välfärd. Du har mycket luft när du pratar men nu gäller det att komma med substans, Åkesson, säger Stefan Löfven.

Löfven gick till motattack mot Åkesson och menade att Sverigedemokraterna som förespråkar sänkta skatter inte kan satsa på välfärden.

– Med de sänkta skatter du vill ha, hur ska man då kunna anställa fler sjuksköterskor? frågade Löfven Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet