Löfven till attack mot Björklund: ”Patetiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna mellan de rödgröna och Alliansen blev tydlig när bostadsfrågan diskuterades i slutdebatten i SVT. Men Jan Björklund och Stefan Löfven rök ihop om hur det ska gå till. – Det där blir patetiskt, Björklund, sade Löfven.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill gå in med statliga subventioner för att öka bostadsbyggandet, medan Alliansen vill lätta på flera lagar för att på så sätt förenkla byggandet.

– Det här är någonting vi har ett gemensamt intresse av att det fungerar. Då fungerar arbetsmarknaden och då kan studenter flytta dit de har fått sin studieplats. Nu får man börja terminen med att tälta och det är ovärdigt, sade Stefan Löfven.

Slutdebatten

”De står och skriker go home”

Han fick mothugg av Folkpartiets Jan Björklund som menade att Socialdemokraterna inte vill se ökad konkurrens på bostadsmarknaden.

– Det är dyrt att bygga nytt. Då säger de rödgröna, ”vi ska subventionera”. Men vi måste också släppa upp för ökad konkurrens på denna marknad. Och varför blir det inte ökad konkurrens? Jo för att Socialdemokraterna går alltid byggfackets ärenden. De står och skriker ”go home” när man får konkurrens från andra europeiska företag, säger han.

”Patetiskt, Björklund”

Utspelet fick Stefan Löfven att ilskna till.

– Det är klart att det ska finnas konkurrens, så det där blir patetiskt, Jan Björklund, sade Stefan Löfven.

– Byggföretagen ska naturligtvis uppfylla svenska regler men att vi öppnar upp för konkurrens är bra, sade Jan Björklund.

– Det är ingen som är mot det, sade Stefan Löfven.

– Jo, ni står och skriker ”go home”, upprepade Jan Björklund.

– Det är för att man ska följa de svenska kollektivavtalen, vi ska ha ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Du kan ha konkurrens med schyssta kollektivavtal, sade Löfven.

Bygger Alliansen ett luftslott?

Bostadsdebattens vitsigaste inlägg stod annars Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt för.

– Det enda bostad man garanterat får av Sverigebygget är ett luftslott, sade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutdebatten

Mer i ämnet