Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tydligt att Åkesson har tagit taktpinnen” Hör statsminister Stefan Löfven (S) kommentera dagens besked. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Löfven: ”Tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen”

Uppdaterad
Publicerad

Övriga riksdagspartier är starkt kritiska till det gemensamma migrationspolitiska förslag som M, SD, KD och L presenterade på söndagen.

– Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen, kommenterar statsminister Stefan Löfven (S).

Både C och S, som alltjämt har ett budgetsamarbete med L genom januariöverenskommelsen, uttrycker kritik mot Liberalernas nya samarbete i migrationsfrågan.

”Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) i ett sms.

Centerpartiet är starkt kritiska till innehållet i förslaget.

”Det första samarbetet mellan L och SD blev alltså om migration där de har enats om en linje som handlar om hur det ska bli svårare för utsatta människor att få skydd i Sverige genom att begränsa humanitära skäl och familjeåterförening”, skriver partiledaren Annie Lööf i en skriftlig kommentar.

MP: Skamligt av L

Miljöpartiet, som även de gjort gemensam sak med L genom regeringssamarbetet, beklagar förslaget.

Rasmus Ling, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson är starkt kritisk till de föreslagna förändringarna i migrationslagstiftningen och till Liberalernas samarbete med M, KD och SD.

– Det är skamligt att ett liberalt parti väljer att gå in i det nationalkonservativa blocket så som de gör, säger Rasmus Ling.

Även Vänsterpartiet, som i och för sig också är kritiska till regeringens liggande migrationsförslag, dömer ut överenskommelsen.

– Regeringens förslag ligger på europeisk minimimnivå med några få ljusglimtar, det är de ljusglimtarna som de blåbruna vill ta bort nu, menar Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

– Deras gemensamma idé för framtiden är att göra det svårare för människor som redan är här att stanna i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annie Lööf (C) om beskedet att Liberalerna lägger fram ett gemensamt förslag till ny migrationspolitik tillsammans med SD, KD och M. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer