Mats Knutson: Löfven undvek att prata om coronadödstalen

Uppdaterad
Publicerad

I sitt sommartal blickade statsminister Stefan Löfven bland annat tillbaka på coronakrisen och hur den har slagit mot Sverige, men han höll sig undan från att prata om ansvarsfrågan eller Sveriges höga dödstal.

– Han och regeringen riskerar att få kritik så det är viktigt för honom att hålla det långa perspektivet, att man inte kan producera ett facit idag utan vi är fortfarande mitt i krisen, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Talet bjöd inte på några egentliga överraskningar enligt Mats Knuson. Istället tog Stefan Löfven chansen att sätta den politiska färdriktningen för det kommande året och det genom att driva typiska socialdemokratiska frågor.

– En stor satsning på äldreomsorgen, förbättrad välfärd, sjukvård och omsorg. Det var socialdemokraternas hemmaplan han rörde sig på, sade Mats Knutson i analysen som sändes direkt efter talet.

”Vill behålla borgfreden ett tag till”

Fokuset på de egna frågorna märktes också i hur Löfven undvek att prata negativt om andra partier.

– Han talar inte om det politiska läget i riksdagen. Det är inte helt överraskande med tanke på att det är ett besvärligt läge. Dessutom vet vi inte vad som händer med coronakrisen. Håller det på att ebba ut eller kommer en andra våg som ställer allt över ända en gång till? Jag tolkar Löfvens sommartal som att han försöker behålla borgfreden ett tag till, säger Knutson.

Viktiga frågor för väljarna som fick litet eller inget utrymme var migrationen, den grova brottsligheten och klimatet.

– Migrationen berörde han inte med ett ord. Det är en fråga som faktiskt kan spräcka regeringen där Socialdemokraterna och MP är väldigt oense och där det är svårt att se hur man ska få majoritet i riksdagen, säger Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.