Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Löfven: Krisen är inte över Foto: SVT

Stefan Löfven: ”Vi upplever en prövande period”

Uppdaterad
Publicerad

I dag höll statsminister Stefan Löfven sitt årliga sommartal från Bommersvik. Löfven hyllade bland annat sjukvården, påminde om att krisen inte är över och att Sverige inte ska gå tillbaka till hur det var förut.
– Det är en påminnelse om att det samhälle som pandemin drabbade inte var ett perfekt samhälle, sade Löfven i talet.

Stefan Löfven inleder sitt sommartal med att prata om coronapandemin och hyllar sjukvårdens insatser.

Det hade inte gått utan storartade insatser från sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, lokalvårdare och andra som jobbar på vårdcentraler, laboratorier och lasarett. De ska ha vårt tack, Sveriges tack, säger statsministern.

Stefan Löfven pratar om att våren coronapandemi har visat att Sverige har en välfärdsstat att vara stolta över men som har klara brister, inte minst vad gäller äldreomsorgen.

– Det är en påminnelse om att det samhälle som pandemin drabbade inte var ett perfekt samhälle så därför ska vi inte tillbaka till hur allt var förut hur saker fungerade förut, vi ska bygga något bättre.

Eldsjälar

Han fortsätter även med att prata om eldsjälarna under pandemin.

– Det har skapat en ny känsla av gemenskap. Att sätta upp en lapp i sitt trapphus och erbjuda sina grannar något vardagligt som att handla mjölk eller kaffe det är faktiskt en ganska stor sak och många vittnar om att krisen har påmint dem att vi inte bara är individer utan vi är en del av en större samhörighet.

Coronapandemin har slagit hårt mot ekonomin och jobben. Löfven beskriver i sitt tal krisen som exceptionell. De unga kommer att få berätta om coronakrisen på ålderns höst, säger statsministern.

Vänder sig till kulturbranschen

Stefan Löfven riktade sig även till landets kulturarbetare i sitt tal.

– Kultursektorn är i kris, jag ser det jag förstår det. När bibliotek, teatrar, biografer stänger ner portarna då blir tillvaron tyst och tom. Orter som annars sprudlar av liv mister delar av det liv som kulturen skapar. 

Löfven fortsatte även att tala om äldreomsorgen och villkoren för personalen. Han hyllar personalen och krävde bättre villkor för timanställd personal.

”Fyller mig med vrede”

Kriminaliteten och våldet i landet har väckt politiska diskussioner under flera år. I sitt tal lyfte Löfven även upp brottsligheten.

– Jag tänker framför allt på den 12-åriga flicka som sköts ihjäl i Norsborg. Mördandet och skjutandet fyller mig med vrede men också med en beslutsamhet. I ett starkare samhälle finns ingen plats för gängkriminella, maffiabossar och smågangstrar som slår sönder livet för vanliga familjer, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer