Foto: TT

Löfven vädjade om hjälp med sitt jobbmål

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver en ny jobbagenda för att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet. Det sade Stefan Löfven i sitt tal i Almedalen i kväll. Men han bad också om hjälp – från näringslivet och från andra politiker – för att nå målet.

Inte helt oväntat var det jobb och företagande som stod i fokus i statsminister Stefan Löfvens tal i Almedalen i kväll. Han inledde sitt tal med att hylla alla ”samhällsbyggare” och lyfte en rad personer som vänt en svårighet till en möjlighet att utvecklas. Julia Mjörnstedt som startade Ung Cancer efter att själv ha drabbats som 21-åring och John Franco som flytt från Colombia och växt upp med en rädsla för polisen, men som i dag själv bär polisuniform i Botkyrka.

– Jag vet att det är den här viljan till utveckling som är vår främsta styrka i den globala ekonomin.

Stefan Löfven kallade det ”utvecklingsmoral” och menade att denna måste tas till vara hos varje människa.

– Du måste kunna bli det bästa du kan bli, sade han.

Tre punkter för en ny jobbagenda

Löfven lyfte sedan tre punkter som han kallade Sveriges nya jobbagenda.

1. Framtidsinvesteringar.

2. Aktiv näringspolitik för fler och växande företag.

3. Satsningar på kompetens och matchning.

Vädjade om hjälp

Punkterna ska göra att Sverige får ned arbetslösheten och når målet om EU:s lägsta arbetslöshet på fem år. Ett tufft mål påpekade Löfven och vädjade också om hjälp med att nå det.

– Jag riktar mig till er alla. Politiker nationellt och lokalt, företrädare för fackföreningar och näringsliv, ledare i hela vårt fantastiska civilsamhälle. Var med och ta plats i historien, bland de som samarbetade för att nå EU:s lägsta arbetslöshet. På kort sikt kommer det förändra liv. På lång sikt förändrar det samhället i sin helhet.

Hyllade Palme och Härenstam

Men det var inte bara jobb och företagande i Löfvens tal. Han hyllade också flera personer som betytt mycket för Sverige på olika sätt. Han inledde med att tala till Olof Palmes fru Lisbeth som satt i publiken.

– Tänk att vi är här bara för att Olof Palme hade så svårt att ta det lugnt på semestern, sade han skämtsamt.

Lite senare pratade han om Magnus Härenstams bortgång och hur Sverige då samlades i sorg. Han sade attt Magnus, tillsammans med Brasse och Eva i ”fem myror är fler än fyra elefanter”, gett svenskarna bildningsglädje.

– Jag märker själv hur barnbarnen kommer hem till oss och ropar: ”…myror!” Ja, Magnus, Brasse och Eva, ”här är där ni inte är” – men minnet av er lever kvar i generationer!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.