Löfven om Reinfeldts kris: ”Släpp prestigen”

Uppdaterad
Publicerad
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill samarbeta med regeringen för att lösa problemet med ungdomsarbetslöshet.

– Vår förhoppning är att regeringen kan ställa upp på målsättningen att ungdomar ska vara arbetslösa i max sex månader och sedan sätta till resurser för att komma dit, sade S-ledaren vid en pressträff på tisdagskvällen.

– Jag hoppas att regeringen kan ta den här utsträckta handen, för nu är det allvar, vi måste släppa prestigen, säger han.

Löfven kritiserar regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt för att ha lagt all kraft på en enda lösning av problemet med ungdomsarbetslösheten.

– Vi kan konstatera att statsministern gjort en stor prestigeförlust och lagt alla ägg i en korg. Det är tråkigt, framför allt för ungdomen. Men jag tänker inte göra det här till en prestigefråga, säger han.

Enligt Löfven har det funnits förslag till överenskommelser på branschnivå hos bland andra IF Metall sedan hösten 2010. Om de branschvisa förhandlingar som Anders Borg nu fäster sitt hopp till sade Löfven:

– Godmorgon! Sådana förhandlingar hade de kunnat sätta i gång mycket tidigare. Vill ni stödja överenskommelser på branschnivå, gör det nu då, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jobbpakten

Mer i ämnet