Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin går starkt emot statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande om att halvera flyktingmottagandet i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/Claudio Bresciani/TT

MP kritiskt mot Löfvens planer på färre asylsökande i Sverige

Publicerad

Miljöpartiets ledning riktar stark kritik mot Stefan Löfven (S) efter hans uttalande om att halvera flyktingmottagandet i Sverige. ”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens”, skriver språkrör Per Bolund (MP) i ett inlägg på Facebook efter statsministerns uttalande. Språkrör Isabella Lövin (MP) menar att regeringen driver en politik där Sverige ska stå upp för asylrätten.

”Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre.” Det sa Stefan Löfven när han besökte Malmö i tisdags. Han anser att flyktingmottagandet i Sverige är för högt, skriver Sydsvenskan och HD. Löfvens mål är att halvera Sveriges flyktingmottagande för att kunna uppnå nivåer som ligger närmare genomsnittet i EU.

– Vi behöver ha färre asylsökande. Vi måste ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik. De som får ja på sin ansökan ska så snabbt som möjligt komma in i det svenska samhället. De ska snabbare få språkutbildning och kontakt med arbetslivet, säger han till Sydsvenskan.

Löfven menar att de som får nej på sin asylansökan måste återvända till sitt hemland.

– Det är faktiskt 50 000 personer som under ett antal år rest tillbaka hem från Sverige. Det finns ingen ny policy, men vi måste hålla i, säger han till Sydsvenskan.

Kritik från MP

Efter uttalandet har regeringskollegorna i Miljöpartiet, de båda språkrören Isabella Lövin och Per Bolund, mött Löfvens uttalande med kritik.

”Fel i rubriken, (s) har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp f asylrätten o att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar”, skriver Lövin på Twitter.

Bolund kommenterar också statsministerns uttalande:

”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens. Regeringen driver att Sveriges flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi värnar asylrätten och står för att ge skydd undan förföljelse när det behövs”, skriver Bolund på Facebook.

Miljöpartiets EU-parlamentariker, och tidigare minister, Alice Bah Kuhnke är också kritisk. I ett inlägg på Instagram skriver hon bland annat: ”Bristen på solidaritet i ett parti som uppenbart har tappat kompa(s)sen och helt glömt varför man bildades är nu uppenbar för alla.”

Oppositionen förvånad

Den öppna konflikten mellan S och MP är förvånande, menar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, skriver Dagens Nyheter.

– En regering är ingen allmän diskussionsklubb. En regering ska stå för sin politik. När statsministern som är chef för regeringen uttrycker en politik som regeringen inte står för och dessutom korrigeras av vice statsministern skapar det en stor osäkerhet om vad regeringen egentligen tycker, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer