Foto: TT

Stefan Löfven vill inte sätta in militär mot kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte tal om att sätta in militär mot gängkriminaliteten förklarar nu statsminister Stefan Löfven. Svaren på frågorna är nu litet tydligare än i onsdags.

På TT:s fråga i onsdags om vad han tycker om SD-ledaren Jimmie Åkessons förslag om att sätta in militär svarade Löfven att det inte var hans första alternativ men att man måste titta på alla möjligheter för att knäcka den här brottsligheten.

Nu preciserar han sig när TT frågar igen.

– Det har aldrig varit tal om att militären ska ta över de polisiära uppgifterna, men vi måste vara bestämda med att den här organiserade brottsligheten ska bort, därför att den kväver våra samhällen, och då kan vi inte utesluta att det finns mer att göra mellan myndigheterna, även mellan polisen och försvaret, säger han.

Inte utesluta

– Det innebär inte att försvarsmakten ska ta över de polisiära åtgärderna, polisen har sin roll och försvarsmakten har sin, men redan i dag samarbetar försvarsmakten och polisen, till exempel i transportfrågor, och då menar jag att man inte ska utesluta att man kan göra mer.

– Vi har en samverkan mellan olika myndigheter, det kan vara tullen, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket för att se till att det här händer. Då ska vi också titta på vilka andra myndigheter som kan bidra för att avlasta polisen och stödja den. Och då tänker jag inte uteslutande titta på vad försvarsmakten kan göra i det avseendet.

I Danmark avlastar militären polisen genom att ta över gränskontrollen och bevakningen av vissa objekt.

Väldigt bestämd

– Det är myndigheterna som ska titta på vad det konkret kan innebära. Det finns redan i dag ett samarbete mellan polis och försvar. Låt då myndigheterna titta på vad vi kan göra mer tillsammans och hålla fokus på vad det här handlar om, och det är att knäcka den här grova, organiserade brottsligheten, säger Löfven.

Efter sina uttalanden i onsdags fick Stefan Löfven kritik för att försöka övertrumfa Sverigedemokraterna i hårdhet.

– Jag är väldigt bestämd i att den här brottsligheten ska bort, om det är att tävla i hårdhet, det vet inte jag. Jag kan inte acceptera att vi har en grov, organiserad kriminalitet i Sverige med skjutningar och döda människor, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer