Kommunalrådet i Malmö: ”Direkt löjligt att ens snudda vid tanken”

Uppdaterad
Publicerad

Nils Karlsson (MP) kommunalråd i Malmö anser att regeringen varit otydlig i frågan om att sätta in militär mot kriminella.
– Att ens snudda vid tanken är att använda militär mot kriminella borde avslås som direkt löjligt, säger han i Aktuellt.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att han inte helt utesluter att sätta in militär mot kriminella gäng. Något som möter hård kritik.

– Om man får en fråga om man ska sätta in militär mot civilbefolkningen eller mot kriminella så måste ryggradssvaret för alla anständiga politiker vara nej, säger Nils Karlsson (MP) kommunalråd i Malmö, i SVT:s Aktuellt.

– Att ens snudda vid tanken är att använda militär mot kriminella borde avslås som direkt löjligt.

Johansson: ”Baseras på missförstånd”

Även justitieminister Morgan Johansson (S) gästade Aktuelltstudion. Han kallar det hela ett missförstånd.

– Jag tror att det här baseras på missförstånd och att man övertolkar både statsministern och mig själv.

Han säger att regeringen inte har några planer på att utvidga militärens mandat.

– Det är polisen som har den kompetensen som krävs för att möta gängkriminaliteten. Sedan har vi en lagstiftning som kallas för stödlagen där man säger att polisen kan begära hjälp och understöd av Försvarsmakten i extrema situationer, men då handlar det främst om terrorism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer