Mattias Karlsson (SD) och statsminister Stefan Löfven (S) Foto: TT

Löfvens attack mot SD: Läxa inte upp mig om demokrati

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven skulle svara på frågor om den senaste tidens avslöjanden kring Miljöpartiet. Då anklagade SD:s Mattias Karlsson regeringen för att umgås med terrorister. Statsministerns svar:

– Ni har era rötter i nazismen, sa Löfven.

SD:s Mattias Karlsson anklagade regeringen för samröre med ”mördare och terrorister” och syftade på den palestinska Fatah-rörelsen.

Statsministern svarade att det kändes konstigt att korsförhöras av Sverigedemokraterna med tanke på att företrädare för partiet umgåtts med gamla Waffen SS-officierare.

MP-krisen

– Företrädaren för ett parti som har folk som kallar kvinnor för horor och springer runt på stan med järnrör är inte en person som ska stå här och läxa upp mig om demokrati, sa Stefan Löfven.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Ni har ett så dåligt record, en så dålig historia så du borde efter att den här duellen är över sätta dig ned och fundera på hur ni ska ta er vidare.

Mattias Karlsson svarade att Socialdemokraterna har ett intimt samarbete med den radikala vänstern.

– Jag är den första att erkänna att vi har haft problem i vårt parti. Men Socialdemokraterna vill aldrig erkänna att de har några problem i sitt parti, sa Karlsson.

Inte tagit avstånd

Moderatledaren Anna Kinberg Batra frågade varför statsministern inte tagit avstånd från regeringens samröre med extremism och inte försvarar svenska värderingar bättre.

– Regeringen har inget samröre med extremister, däremot så välkomnar jag en diskussion om vilka värden och värderingar som ska prägla Sverige, svarade Löfven.

Paula Bieler från SD kritiserade Stefan Löfven för att inte ha kontrollerat Mehmet Kaplan tillräckligt noggrant innan han utsågs till bostadsminister.

– Det kunde ha hittats med en enkel googling, sa Bieler.

Dålig retorik

Statsministern hävdade att regeringen varit så noggrann som de kunnat, och att de nu har en minister som är entledigad och att det är den situation de befinner sig i.

Sefan Löfven svarade även på Anna Kinberg Batras åsikt att regeringen har samröre med extremister.

– Mehmet Kaplans uttalande om nazityskland och att sitta på middag med extremister är inte bra men att dra det till att regeringen har samröre med extremister är dålig moderat retorik, sa Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet