Foto: SVT

Löfvens svar fick Åkesson att vända ryggen till – ”kom igen!”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev upprörda känslor när sexuella övergrepp debatterades i kvällens partiledardebatt. Stefan Löfven (S) hoppade då till att prata om löntagarnas ställning på arbetsmarknaden – något som fick Jimmie Åkesson att vända ryggen till.

Me too-uppropen ledde till intensiv debatt om sexuella trakasserier och övergrepp. Enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning har även andelen kvinnor som uppger att de utsatts för sexualbrott ökat de senaste åren.

När partiledarna i kvällens debatt fick frågan om vad orsaken bakom ökningen är, så svarade statsminister Stefan Löfven (S) att orsakerna är flera men att det har funnits ett mörkertal som nu ”är uppe på bordet”.

Val 2018 – #dinröst

”Försvagar löntagarnas ställning”

Stefan Löfven hoppade sedan tvärt till att prata om arbetsmarknad.

– Då förstår jag inte varför man lägger förslag om att försvaga löntagarnas ställning på arbetsmarknaden. Då kommer dessa kvinnor som är utsatta på jobbet att bli rejält utsatta.

Programledare Camilla Kvartoft bröt in och bad partiledarna hålla sig till ämnet om sexuella övergrepp.

Vände ryggen mot Löfven

Jimmie Åkesson (SD) sade att fyra av fem utländska våldtäktsmän som bor i Sverige, slipper utvisning.

– Varför ska vi behålla utländska våldtäktsmän i Sverige? Frågade han och vände sig till Stefan Löfven.

Stefan Löfven svarade att den som döms för ett grovt brott också utvisas.

– Om du nu är så bekymrad över kvinnorna, Jimmie Åkesson: Varför vill du försämra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden?

– Men kom igen! sade Åkesson och vände ryggen till Löfven.

”Man förstod faktiskt inte”

I efterhand fick Stefan Löfven frågor om varför han tog upp arbetsmarknaden när det pratades om sexuella övergrepp.

– Jag menar ju att det är oerhört viktigt att arbetsmarknaden är schysst. Har du osäkra anställningar på arbetsmarknaden så utnyttjas människor. I det här fallet är det för många kvinnor som är i en för svag ställning på sina arbetsplatser, sade Stefan Löfven.

Statsvetare Henrik Oscarsson tror att många inte förstod det tvära kastet.

– Nu fick han ju tillfälle att förklara den här kopplingen som han försökte göra, men kanske inte riktigt lyckades med i sändningen. Man förstod faktiskt inte första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet