Nu anmäler Socialdemokraterna Ulf Kristersson (M) till konstitutionsutskottet. Foto: Christine Olsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Socialdemokraterna KU-anmäler Ulf Kristersson (M)

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristerrson (M). Detta till följd av att regeringen inte skickar Archer-systemet till Ukraina. Det meddelar tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en pressträff på fredagen.

Enligt Peter Hultqvist bör Ulf Kristerssons tidigare uttalanden kring leverans av Archer till Ukraina granskas.

– Jag avser att lämna in den här anmälan till konstitutionsutskottet i dag. Det kan ifrågasättas om hans uttalanden i riksdagen den 24 novemeber ger en korrekt bild av regeringens bevekelsegrunder att inte sända Archer till Ukraina. Jag menar att han måste orka säga som det är, säger Peter Hultqvist.

– Det gäller faktabakgrunden, regeringens beslutsprocess, bevekelsegrunden att inte sända Archer till Ukraina samt korrektheten att beskriva situationen i uttalandet den 24 november 2022, säger han vidare.

”Fullt motiverat”

Socialdemokraterna har uppgett att partiet ska vara restriktivt med att använda KU-anmälningar som verktyg. Den anmälan som nu lämnas in är den andra S gör sedan den nya regeringen tillträde.

– Jag kan bara konstatera att Ulf Kristersson har sagt som han har sagt. Och det jag har redogjort för tycker jag är en bra grund för en KU-anmälan. Jag tycker det här är fullt motiverat och det här ingår inte någon systematik. Utan det är helt händelserelaterat till hans eget agerande, säger Peter Hultqvist.

SVT Nyheter har sökt Ulf Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.