Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magdalena Andersson (S) kritisera regeringen för att inte skicka vapensystem som utlovat. Foto: SVT

Andersson pressar M om utebliven Archer-leverans: Var ett ultimativt krav före valet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade under onsdagen ett nytt militärt och humanitärt stödpaket till Ukraina som innefattar ett luftvärnsystem. Innan valet sa Moderaterna att man ville skicka artillerisystemet Archer men så blev det inte, något som får kritik av Socialdemokraterna.

– Det är uppenbart att Moderaterna säger en sak innan valet men agerar på ett annat sätt efter valet, säger Magdalena Andersson (S)

Sammanlagt handlar det om militärt stöd för tre miljarder kronor det innefattar bland annat vinterutrustning och luftförsvar. Artillerisystemet Archer har sen länge varit efterfrågat av Ukraina i kontakt med Sverige. Moderaterna gick till val på starkare stöd till Ukraina, inklusive Archer, men onsdagens stödpaket innehåller inte Archer.

– Den frågan är fortfarande aktuell. Nu har vi svarat på de behov som Ukraina uttrycker att de har i kombination med vad Sverige har tillgängligt, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Det militära paketet är utformat efter Ukrainas egen prioriteringslista och Magdalena Andersson (S) betonar att hon tycker att det är bra att den nya regeringen fortsätter stödja Ukraina. Men Socialdemokraternas partiledare menar samtidigt att Moderaterna sviker väljarna.

– Det är bekymmersamt för det händer i fråga efter fråga nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet