Foto: Scanpix

Lokala C-toppar ogillar partiets kärnkraftslinje

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det ett år sedan Centerpartiets ledar Annie Lööf tillträdde och opinionsstödet är nere på historiskt låga nivåer. SVT:s undersökning visar att ledningen i en central fråga – kärnkraften – bara har stöd av knappt hälften av partiets lokala toppolitiker.

Över hälften av partiets toppolitiker i kommunerna vill inte tillåta nya reaktorer, trots att det är partiets politik. Det visar SVT:s undersökning.

SVT Nyheter har frågat samtliga av landets 43 centerpartistiska kommunstyrelseordföranden vad de anser om olika sakpolitiska frågor.

Av dem har 40 valt att svara. En fråga där en tydlig majoritet av de tillfrågade inte delar partilinjen är kärnkraftsfrågan. Ända sedan alliansregeringens energiuppgörelse 2009 så har det funnits en tydlig splittring inom Centerpartiet.

Uppgörelsen innebär nämligen att det blir tillåtet att byta ut dagens gamla reaktorer mot nya, alltså i princip bygga nya kärnkraftsverk. På frågan om partiet bör verka för att det ska vara tillåtet svarar däremot 62 procent av de ledande centerpartistiska kommunpolitikerna att de inte vill det.

–Jag tror inte på kärnkraften av två skäl, det ena är miljöskälet och det andra maktkoncentrationen. Vi är beroende av ett fåtal aktörer som i princip styr elpriset, eller krasst att inte ett antal bolag kan blåsa konsumenterna på elpriset, säger Åke Carlson, kommunalråd i Uppvidinge kommun i Småland.

Partiledaren och näringsministern Annie Lööf har hela tiden stått bakom sin företrädare Maud Olofssons uppgörelse, och det fortsätter hon med.

–Centerstämman fattade beslut så sent som för ett år sedan om den viktiga balansen i ett hållbart energisystem som bygger på olika ben. Den bygger på kärnkraft under överskådlig tid och bygger på vattenkraft och förnybar energipolitik, säger Annie Lööf till SVT Nyheter.

När det gäller väljarstödet för Centerpartiet så har det sjunkit sedan valet 2010 och ligger i dag på historiskt låga nivåer. I vissa mätningar hamnar partiet till och med under fyra procent och riskerar därmed att åka ur riksdagen.

Vad finns det som du ångrar som partiledare?

–Ingenting. Det har varit väldigt lärorikt och intensivt. Vi har börjat bygga grunden och har ju en tydlig plan om hur vi ska växa och då ska man vara en ledare både när det är sol ute och när det regnar, säger Annie Lööf.

40 av 43 centerpartistiska kommunstyrelseordföranden svarade.

Dagens kärnkraftsreaktorer togs i drift mellan 1972 till 1985. Bör Centerpartiet verka för att tillåta att dessa ersätts med nya reaktorer?

Ja: 30,8 procent

Nej: 61,5 procent

Vet ej: 7,7 procent

Hur har ditt förtroende för Annie Lööf förändrats sen hon tillträdde som partiledare?

Ökat mycket: 17,9 procent

Ökat något: 30,8 procent

Varken ökat eller minskat: 48,7 procent

Minskat något: 2,6 procent

Minskat mycket: 0,0 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer