Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många säger att man är livegen på järnvägen”, säger lokföraren Göran Lind. Hör honom berätta mer om strejken och konflikten i inslaget. Foto: SVT

Lokföraren Göran: ”Hoppas att de driver frågan om tågvärdar”

Uppdaterad
Publicerad

Varslet om tågstrejk har flyttats fram från fredag till måndag.

Samtidigt pågår långdragna medlingar mellan fack och arbetsgivare.

– Jag hoppas att de driver frågan om tågvärdar, annars kanske andra plockar bort det också, säger Göran Lind, lokförare på SJ.

Konflikten mellan Seko och Almega Tågföretagen har till stor del handlat om lokförarnas schema. Flera lokförare har vittnat i olika medier om att det är svårt att få ihop livspusslet, och i en enkätundersökning som Seko gjort uppger två av tre lokförare att det är svårt att förena arbetet med fritid och familj.

– Schemat kan ändras upp till en dag innan, med flera timmar. Det är därför många uttrycker att man är livegen på järnvägen, säger Göran Lind, lokförare och vice ordförande på Seko Lokförare SJ Stockholm-Hagalund.

Förutom schemat hoppas han att frågan om tågvärdar inte tappas bort i förhandlingarna. I mitten av april blev det vild strejk i Stockholm efter att majoriteten i regionen beslutat att ersätta tågvärdar med övervakningskameror.

– Seko vill sätta stopp för ensam bemanning på resande tåg, och det tycker vi är superviktigt, säger Göran Lind.

Hör Göran Lind berätta mer om strejken och konflikten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.