Kvinnor tjänade i fjol i genomsnitt 4.400 kronor mindre i månaden än männen. Skillnaden motsvarar nästan 15 procent. Sedan 1992 har lönegapet mellan könen varierat mellan 15 och 18 procent, enligt Medlingsinstitutets senaste statistik.
Tar man hänsyn till yrke, ålder, utbildning och arbetstid krymper skillnaden men man får ändå kvar en oförklarad löneklyfta på 6 procent i snitt för hela arbetsmarknaden. Vad den beror på kan statistiken inte förklara.
Information saknas
-Vi har inte tillräcklig information för att kunna avgöra vad skillnaden beror på, säger Johan Ekberg, statistikansvarig på myndigheten.
Att kvinnor och män arbetar inom olika yrken förklarar en stor del av löneskillnaden. Det finns ett samband mellan stor andel kvinnor i en yrkesgrupp och lägre snittlön.
Listan på de högst avlönade jobben toppas av värdepappershandlare och verkställande direktörer. Och även om andelen kvinnliga vd:ar ökat från 8 till 13 procent räcker inte det för att överbrygga gapet men det är sannolikt förklaringen till att lönespridningen ökat bland kvinnorna.
Svårtmätt i siffror
I botten på löneligan finns en del djurskötare och djuruppfödare samt anställda på kaféer och i kiosker.
Att räta ut alla frågetecken om varför könskillnaderna består genom mer detaljerad statistik är i praktiken ogörligt enligt Medlingsinstitutet. Det finns alltför många faktorer som kan inverka på lönen men som inte går att mäta i siffror, till exempel social kompetens och samarbetsförmåga.
-Lönestrukturstatistiken kan därför inte svara på om det förekommer lönediskriminering eller inte, konstaterar Ekberg.
Fakta: De har bäst och sämst lön
Yrken med lägst genomsnittlig månadslön 2009:
Djuruppfödare och djurskötare (t ex renskötare, minkuppfödare)18.400
Kaféarbetare 18.800
Kioskarbetare 18.800
Medhjälpare inom jordbruk, trädgård, skogsbruk och fiske 19.000
Köks- och restaurangbiträde 19.100
Yrken med högst genomsnittlig månadslön 2009 (bonusar mm ej inräknade):
Värdepappersmäklare 86.500
Verkställande direktörer, verkschefer 73.700
Forsknings- och utvecklingschefer 60.700
Högre ämbetsmän och politiker 59.400
Driftchefer inom finansverksamhet, fastighetsbolag mm 57.400
Källa: Medlingsinstitutet (TT)