-Jag har varit på många intervjuer för jobb där jag sedan tackat nej för att lönen varit för låg, säger Ulrika Blumfelds, 28, som blir färdig sjuksköterska i sommar.
Hon är engagerad i studentupproret som snabbt spridit sig över landet och nu samlar blivande sjuksköterskor vid ett femtontal lärosäten från Luleå till Malmö. Arbetsgivare som inte velat tillmötesgå studenternas krav på 24 000 kronor i lön har fått svårare att rekrytera och på många håll hotar sjuksköterskebrist inför sommaren.
-Vi har blivit kallade patientfarliga för att vi satt sjukhusen i skiten, men att de saknar personal känns inte som vårt problem faktiskt, säger Ulrika Blumfelds.
Oro för vårdkaos
Vårdförbundet ser med oro på att patienternas säkerhet äventyras.
-Den risken är stor. Men där vill jag lägga ansvaret på arbetsgivaren. Medborgarna har rätt till en säker vård dygnet runt. Då måste arbetsgivaren vara beredd att betala för den kompetens som behövs, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Förbundet stöder studenternas kamp.
-Jag tycker inte att det är ett orimligt krav. 2008 skrev vi in 21 100 kronor som lägstalön i avtalet. På fyra år har det inte hänt någonting, tvärtom har vi backat – i dag erbjuder arbetsgivare 20 000-20 500, säger Sineva Ribeiro.
Med kravet på 24 000 i ingångslön riskerar många sjuksköterskor med längre erfarenhet och specialistkompetens att hamna lägre i lön än de nyutexaminerade – något som orsakat missnöje bland annat på Gävle sjukhus där 70 sjuksköterskor vid hjärtenheten sedan i måndags vägrar att jobba extrapass.
-Några måste få gå före, kommenterar Ribeiro, som tror att studenternas krav kan leda till att även andra dras med uppåt i löneligan.
Ger inte efter
De sjukhus som TT talat har märkt av att fler tackat nej till jobb men planerar inte att ge efter för studenternas krav. Däremot ser man med stort allvar på en eventuell brist på sjuksköterskor i sommar.
-Vi har ett akutsjukhus som inte kan stänga ner. Vi måste bemanna och vi måste se till att våra anställda får vila under sin semester, säger Brita Bramberg, HR-chef på S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Patientsäkerheten ska dock inte vara hotad, säger Lena Freijd, HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
-Den är a och o. Vi försöker hitta olika lösningar och ser över om det finns några verksamheter vi kan prioritera ner under sommaren.
TT