Lööf om relationen till Andersson: ”Viktigt att kunna skilja på sak och person”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson byttes ut och ersattes av Mikael Damberg i förhandlingarna när januariavtalet skulle mejslas fram.

Det bekräftar Centerns partiledare Annie Lööf, som däremot är fåordig kring anledningen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) var inte med när januariavtalet förhandlades fram, men Annie Lööf (C) varken bekräftar eller avvisar att deras relation skulle vara förklaringen.

– Jag tycker det är viktigt att en partiledare är lyhörd för hur en politisk majoritet ser ut och det tror jag att Magdalena eller någon annan som nu tar över Socialdemokraterna, måste känna att man behöver vara i det röriga parlamentariska läget, säger hon i SVT:s intervjuprogram 30 minuter.

På frågan om det stämmer att Magdalena Andersson byttes ut mot Mikael Damberg för att finansministern och Centerledaren inte drog jämnt svarar Lööf:

– Det kan bara Stefan Löfven svara på. Jag kan konstatera att hon var med i december, men inte i slutet när vi förhandlade januariavtalet. Vad det beror på vet jag inte.

Lööf beskriver relationen till Andersson som bra.

– Jag har träffat henne i många olika sammanhang genom åren. Som professionella politiker är det viktigt att kunna skilja på sak och person. Vi tycker olika, vi har olika ideologiska hemvister.

Se hela programmet här i SVT Play från klockan 19.00 eller klockan 21.45 i SVT2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.