”Hårresande resonemang” skriver Annie Lööf (C) om den omdiskuterade domen i Solna tingsrätt. Foto: TT

Annie Lööf: ”Har ingen plats i vårt parti”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har påbörjat uteslutningsärenden kring de två nämndemän som dömt i den kritiserade domen som friade en man för misshandel på sin hustru. Nu kommenterar partiledaren Annie Lööf domen.
”Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti”, skriver Annie Lööf på Twitter.

Två centerpartistiska nämndemän har dömt i ett misshandelsmål där de friat mannen på grunder som bland annat att han ska ha varit av ”god familj” och menat att det inte ”är ovanligt” att kvinnor ljuger om misshandel. Kritik från flera partier och även internt har gjort att Centerpartiet nu agerar. Partiet ska nu utreda om nämndemännen ska uteslutas ur Centerpartiet. Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter:

”Förfärlig dom i Solna. Hårresande resonemang och värderingar som inte platsar i en rättstat. Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen. På morgonen har vi aktualiserat uteslutningsärenden.”

Partiledningen bestört

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger till SVT Nyheter att partiledningen ”reagerat med bestörtning och förvåning” över domen och att de som stod bakom den var en del av deras parti.

– Vi blev väldigt upprörda. Uteslutningsärendena påbörjas på grund av domen och de resonemang som finns i den som strider mot våra värderingar om mänskliga rättigheter och likhet inför lagen, säger Arthursson.

”En brist att hon fått fortsätta”

Att en av nämndemännen tidigare har uttalat sig om att muslimer borde lyda under särskilda lagar i Sverige, gör att Michael Arthursson menar att ett uteslutningsärende borde ha påbörjats tidigare i det fallet.

– Det borde ha lett fram till tidigare att hon inte skulle få representera oss efter att ha uttalat sådana åsikter. Det är en brist att hon fått fortsätta representera partiet.  

Enligt partisekreteraren kommer partiet att vara färdigt med uteslutningsärendet inom ett par dagar. Han har själv inte talat med nämndemännen än.

– Vi kommer att agera snabbt och kraftfullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Mer i ämnet