Lööf: Löfven bör ge sitt stöd till en alliansregering efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna blir större än Alliansen efter valet bör Stefan Löfven (S) ge upp statsministerposten och i stället ge Alliansen sitt stöd så att den kan regera Sverige. Det tycker C-ledaren Annie Lööf.

– Stefan Löfven säger alltid att han är samarbetsman, att han gillar blocköverskridande lösning. Det kan ju faktiskt inte bara innebära att Socialdemokraterna har statsministerposten, säger hon i Morgonstudion.

På Centerpartiets dag i Almedalen vill partiet föra fram sina förslag om arbetsmarknadsreformer, men partiledaren Annie Lööf blickar samtidigt också framåt till efter valet.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tror på en alliansregering. Men även i ett läge då Alliansen blir mindre än de rödgröna så vill jag att Alliansen ska hålla ihop. Och eftersom jag säger blankt nej till att förhandla och samarbeta med Sverigedemokraterna så behöver Alliansen föra samtal med Stefan Löfven och över blockgränsen för att säkra möjligheten för att kunna styra som allians och få genom sin politik.

”Statsministern borde svar på den frågan”

Hon vill att Socialdemokraterna ska ge Alliansen sitt stöd, om det rödgröna blocket inte lyckas få tillräckligt många mandat.  

–Jag tycker att statsministern borde svara på den frågan. Om han tror på blocköverskridande samarbeten innebär bara det en möjlighet om han själv är statsminister eller kan han också tänka sig blocköverskridande samarbeten när Alliansen har regeringsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet