Annie Lööf (C) i Almedalen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Lööf : ”NMR visade sitt fula tryne – jag var ursinnig”

Uppdaterad
Publicerad

En bit in i Annie Lööfs tal på Centerpartiets dag i Almedalen avbröts partiledaren av en grupp skanderande nazister. I SVT:s Opinion Live kommenterar Lööf händelsen.- Jag var ursinnig faktiskt, säger hon.

En grupp med cirka 30 nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hade ställt upp sig en bra bit ned i publikhavet framför Almedalen-scenen på tisdagskvällen.

Under ett stycke om hatbrott mot judar i Sverige började nazisterna störa talet genom att skandera olika slagord.

”Visade sitt fula tryne”

Annie Lööf valde då att gå ifrån manus i talet och markera mot NMR. Centerledaren säger i Opinion Live att hon blev ”förbannad” när hon såg dem:

– Jag visste ju inte att de skulle stå där. Men det blev ju väldigt kraftfullt när de visade sitt fula tryne i Almedalen, när jag sade just det här med hatet och hoten, säger Lööf, och fortsätter:

– Den här organisationen tar sig rätten att trycka upp stora banderoller och precis framför mig stå med en banderoll där det står landsförrädare.

Känner sig inte hotad personligen

Nazisterna tvingades sedan ta ned banderollen av den grupp poliser som stod uppställda runtomkring.

– Det här är en nazistisk sekt som vill störta det demokratiska samhället, säger Annie Lööf.

Känner du dig personligt hotad?

– Det rör inte mig. Jag blir mest förbannad faktiskt. Jag tänker mer på dem som inte vågar ha sin kipa på sig, sin davidsstjärna.

Se hela talet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.