Lööf om månggifte: Är en konstig idé

Uppdaterad
Publicerad

När Annie Lööf gästade Gomorron Sveriges telefonväkteri fick hon en fråga om varför förslaget om månggifte drogs tillbaka av partiet.

– Helt enkelt för att jag tycker att det är en konstig idé, svarade Annie Lööf.

Det omtalade förslaget om månggifte var på agendan för snart två år sedan när Centern skulle anta ett nytt idéprogram. Ett förslag om månggifte var uppe på agendan men var aldrig med i det program som antogs efter högljudda diskussioner.

Enligt Annie Lööf är det nu ett opassande förslag för hennes parti.

Val 2014

– Vi är ett grönt socialliberalt parti som står för närodlad politik, miljö, jobben och landstingen, och då passar inte såna förslag in.

Inte nöjd med svaret

Gunborg Kling från Sävsjö ringde in till programmet och ville veta vad Centern kan och vill göra ”så att vi pensionärer får lika skatt som löntagare, det är en orättfärdig skatt som har lagts på oss. Vi har jobbat hela livet och betalat skatt och vill ha lika som andra”.

– Dels har vi ju ett jobbskatteavdrag som innebär att vi har sänkt skatten för alla som jobbar. Anledningen till det är att ju fler som jobbar, ju fler som betalar skatt, desto bättre blir din pensionsutveckling, svarade Lööf och fortsatte:

– Sen så om vi kommer in på skattedelen har vi sänkt skatten i fem steg. Vi vill fortsätta sänka skatten om det finns utrymme. Det finns inget egenvärde i att det ska skilja mellan pensionärer och de som jobbar.

SVT: Är du nöjd med det svaret?

– Nej, det är jag inte. För det är inte rätt. Vi som har fått sänkt skatt, den blev inte mer än en femtiolapp.

Annie Lööf menade att det för många har blivit betydligt mer än femtio kronor:

– Vi har ju sänkt skatten i olika steg. Fem gånger under de senaste åren, vissa gånger har det inneburit en femtiolapp, andra gånger flera hundra kronor. Sammanlagt är det ungefär 2000 kronor för en genomsnittlig pensionär som vi har sänkt skatten med och samtidigt höjt bostadstilläggen.

”Har inte märkt av”

Annie Lööfs svar fick mothugg av Margit Lind i Grums som ringde in för att berätta att hon inte alls har märkt av någon skattesänkning.

– Du pratade nyss med en pensionär om att ni har sänkt skatten för pensionärer men det har inte jag märkt av, för mig minskade det med 123 kronor i månaden senast.

– Jag tycker att det är bra att ni ringer om just den här frågan. Som jag sa tidigare har vi sänkt skatten fem gånger för pensionärer, mest för de som tjänar minst. Vi har också förstärkt genom bostadstillägg, svarade Annie Lööf.

– Det slår lite olika beroende på vilken inkomst man har som pensionär, men för de som tjänar allra minst så innebär det ungefär 2000 kronor mer i plånboken än man hade 2006.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet