Centerpartiet vill införa en variant av Robin-Hood-skatt – ett ”bonus-malus-system” – för miljöbilar. Foto: TT

Lööf varnar för en ”rödgrön skattechock”

Uppdaterad
Publicerad

Om Socialdemokraterna vinner valet kommer skatterna på bensin, turism och transport att ”chockhöjas”. Det varnade Centerpartiets partiledare Annie Lööf när hon sommartalade i dag.

Centerpartiet vill införa en variant av Robin-Hood-skatt – ett ”bonus-malus-system” – för miljöbilar. Den som köper den mest miljövänliga bilen får en bonus och den som köper en sämre bil bestraffas med en avgift. Det sade Centerledaren Annie Lööf när hon höll sitt sommartal i Nacka utanför Stockholm i dag.

– Till år 2030 ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta. Ska vi klara det krävs det att vi ställer om, sade hon.

Val 2014

Förslaget, som Centerpartiet lade fram redan 2011 av dåvarande miljöminister Andreas Carlgren, ska införas ”så snart som möjligt.” Allra först vill Centern förlänga miljöbilsbonusen, som löper ut vid årsskiftet.

– Det är vår prioritering inför höstens budget, sade Annie Lööf.

Varnade för ”chockhöjda skatter”

Hon varnade för vad som kan drabba landsbygden om Socialdemokraterna vinner valet. Enligt Lööf kommer det att leda till ”chockhöjda” skatter på bensin, turism, transporter och ungdomar.

– Om Socialdemokraterna vinner valet så förlorar landsbygden. Och det har inte Sverige råd med, sade Lööf.

Gick till attack mot Löfven

Hon kritiserade även Socialdemokraternas förslag för att få fler jobb.

– De föds inte av Löfvens innovationskatapulter. De växer inte av en rödgrön skattechock. De uppstår inte ur massiva satsningar på Ams-platser. Jobben skapas av hårt arbetande företagare runt om i Sverige.

Satsar miljoner på elstolpar

Förutom Robin Hood-skatten vill Centerpartiet också satsa 300 miljoner kronor på att bygga 10.000 laddstolpar runt om i Sverige. Lööf presenterade också ett nytt miljömål för partiet – år 2030 ska 70 procent av all energi som används i Sverige komma från förnyelsebar energi.

– Sverige ska bli Europas gröna batteri och vi ska fortsätta leda utvecklingen för det förnybara, sade Lööf.

Hon vill däremot inte se höjda bensinskatter.

– Jag tänker se till att ge människor morötter att välja grönt. Det är dags att vi börjar jaga utsläppen – inte bilarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet