Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev regeringskris i Sverige 2021 – men den hade kunnat undvikas, säger den avgående C-ledaren Annie Lööf i efterhand. Foto: SVT

Lööfs (C) självkritik: Hade kunnat undvika regeringskrisen 2021

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf säger att hon borde ha gått Vänsterpartiet mer till mötes i frågan om fri hyressättning i nyproduktion, för att undvika regeringskrisen 2021. 

– Såhär i efterhand kan jag känna att vi borde ha gjort ännu mer för att det skulle bli svårare för Nooshi Dadgostar att fälla regeringen när vi bildade januariavtalet, säger Annie Lööf (C) i SVT:s Min sanning.

Efter valet 2018 bildade Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet det så kallade januariavtalet. I avtalet ingick ett förslag om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter, ofta omnämnt som marknadshyror i media, vilket skapade konflikt mellan regeringen och Vänsterpartiet.  

Sommaren 2021 blev regeringskrisen ett faktum då Sverigedemokraterna begärde en misstroendeomröstning i riksdagen och dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) fälldes. De som röstade ja till att fälla statsministern var SD, V, M och KD. 

– När vi bildade januariavtalet var det en helt otrolig tanke att SD och V skulle göra gemensam sak och fälla regeringen, säger avgående partiledaren Annie Lööf (C) i Min sanning. 

Hon är idag självkritisk till sitt agerande innan regeringskrisen. Hör Lööf berätta om vad hon tror att hon hade kunnat göra annorlunda i klippet ovan. 

Se Min sanning söndagen den 15/1 kl 20 i SVT2 eller på SVT Play från och med samma dag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.